С шест месеца ще се забави началото на изграждането на новата магистрала от Русе до Велико Търново. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в кулоарите на Народното събрание.

Причина за забавянето е подадена жалба от жители на село Хотница. Според Николай Нанков е нормално да има обжалвания, но в конкретния случай аргументът не бил точен.

МОСВ одобри ОВОС на проекта за магистрала "Русе - Велико Търново"

МОСВ одобри ОВОС на проекта за магистрала "Русе - Велико Търново"

Уведомено е засегнатото население

"Нито, че ще заобикаля с 30 км, нито, че се увеличава маршрутът между Русе и Велико Търново", каза още регионалният министър.

Той опроверга и твърденията, че магистралата ще "виси" над село Хотница. "Ще има мостови съоръжения на 250 - 300 метра, както и шумозащитни съоръжения", посочи министърът.

Магистралата Русе - Велико Търново готова до 2022 г.

Магистралата Русе - Велико Търново готова до 2022 г.

Проектът ще струва около 2 млрд. лв.

Регионалният министър припомни, че държавата е поела ангажимент да построи скоростен път от магистралата до Горна Оряховица и летището там, тъй като това ще бъде една от индустриалните зони на Северна България. Трасето заобикаля със 7 километра града - този вариант е с около 300 млн. лева по-евтин от т.нар. "син вариант", преминаващ почти през центъра на Горна Оряховица.

В случай на по-дълго отлагане началото на строежа на магистралата Русе-Велико Търново, усилията ще бъдат пренасочени към пътя Ботевград - Мездра. "И без това сме поели ангажимент, ще стартираме през март обществената поръчка на два етапа", каза Нанков.

Летище Горна Оряховица с нов концесионер до декември

Летище Горна Оряховица с нов концесионер до декември

Голяма френска строителна компания заявила голям

По думите му има прекалено много обекти, но прекалено малък ресурс. "Като внедрим ТОЛ системата, тогава ще можем да говорим накуп за всички", допълни регионалният министър Николай Нанков.