45 души изгоряха при катастрофа на автобус на магистрала "Струма" в нощта срещу вторник. Сред жертвите има 11 деца, а общият брой на загиналите все още не е уточнен, защото не е изяснено напълно колко души са пътували в автобуса в момента на инцидента. Днешният ден е Ден на национален траур и в двете държави - България и Република Северна Македония.

Ден на национален траур

Ден на национален траур

За жертвите от старческия дом и изгорелия македонски автобус

"На този етап е трудно да се каже каква е причината за тази трагедия, но най-вероятно ще се окаже, че тя не е само една. Има комплекс от причини - от безхаберието не само от страна на нашата държава, а и от цялата обстановка що се касае до пътна безопасност, обучение на шофьори, изпити и всичко останало", заяви Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

Според него, ако на мястото на инцидента е имало ясна и правилно поставена, отговаряща на българките и европейските стандарти маркировка с насочващи стрелки най-вероятно шофьорът е нямало да се заблуди, че най-дясната лента продължава вдясно.

Сериозен фактор е липсата на магистрално осветление - пътищата ни, включително и магистралите ни, са тъмни. Това е национален проблем.

Според инж. Владимир Жиянски фактор за катастрофата, както и при инцидента край Своге, е т.нар "еластична ограда". Той подчерта, че трябва да бъде направен одит на цялата пътна мрежа.

Експерт: Не само пътят може да е причинил трагедията на АМ "Струма"

Експерт: Не само пътят може да е причинил трагедията на АМ "Струма"

Радков стига и до конспиративни теории за случилото се

Диана Русинова: Държавата не може да осигури безопасност на пътя

Експертът по пътна безопасност Диана Русинова задава два въпроса - защо е проектирано някакво уширение в крива на "Струма" и защо снощи са текли проверки в багажните отделения на автобусите, а преди това не е правено?

Не всичко е наред с този път, но всички държавни институции излезли и ни убеждавали, че всичко било наред. Не може цялата държава да е впрегната да обяснява, че пътищата са ни наред, това не може да го прави една нормална държава, каза Русинова.

Според нея отново се прави опит вината да се прехвърли само върху водача на автобуса, без да се разследва случилото се. Шофьорът не е карал със 120 км/ч, а е карал с доста по-малко, по мнението на Русинова.

"Ние имаме системен проблем и като страна-член на ЕС имаме ангажимент към пътната инфраструктура и пътната безопасност", категорична бе тя и добави, че България не е в състояние да осигури безопасност на пътя.

Милтенова: Не катастрофата, а пожарът доведе до трагедията на "Струма"

Милтенова: Не катастрофата, а пожарът доведе до трагедията на "Струма"

Автобусът е бил нов и е имал ограничител на скоростта

Председателят на Българска браншова асоциация "Пътна безопасност" Николай Иванов пък заяви, че трябва всички да си направим изводите как да не се стига до подобни инциденти. На първо място по негови думи безопасността в инфраструктурата трябва да бъде изведена като основен приоритет. Освен това било необходимо да има планиране и финансиране.

Иванов подчерта, че пътното поддържане е основният фактор, касаещ безопасността.

Припомняме, веднага след трагедията на АМ "Струма" на дневен ред отново излезе въпросът с качеството и поддръжката на пътищата у нас.

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви вчера сутринта, че по трасето стават често инциденти, като денивелацията на трасето е голяма.

От МРРБ по-късно обаче отрекоха информацията, че именно там се случват пътнотранспортни произшествия. Сформирана е работна група, която да огледа мястото и състоянието на пътя.

Експертът от Института за пътна безопасност Богдан Милчев пък настоя на това, че маркировката по българските пътища не отговаря на стандартите.

Впоследствие инж. Иван Табаков от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата"заяви, че през вчерашния ден сме станали свидетели на много спекулации за състоянието на пътищата.

Нямало сигнали за инциденти в участъка на тежката катастрофа на АМ "Струма"

Нямало сигнали за инциденти в участъка на тежката катастрофа на АМ "Струма"

Не било нужно да се прави международен одит на пътя