Жители на Сандански и Петрич излязоха на протест в района на АМ "Струма". Те настояват народното събрание да не гласува военна помощ за Украйна, съобщи БНТ.

Протестиращите се обявиха против въвличането на България във военния конфликт. Заплашиха че ако в сряда депутатите гласуват военна помощ за Украйна те ще блокират граничен пункт Кулата денонощно и няма да допуснат преминаването през него на чуждестранни превозвачи.

Те настояват и за отпадане ДДС на храните и лекарствата, както и премахване акциза на горивата.

Зеленски пред Кирил Петков: Всяка страна помага така, както може

Зеленски пред Кирил Петков: Всяка страна помага така, както може

Помолили са ни да ремонтират тяхна военна техника в наши заводи

Припомняме, в последния си работен ден преди Великденските празници Народното събрание, след бурни дебати и съпротивата на "Продължаваме промяната" и БСП, отложи за пореден път обсъждането на предоставяне на оръжия на Украйна. По този повод депутати от ДБ предупредиха, че ще преразгледат оставането си в коалицията.

В комисия за разглеждане бяха внесени две предложения - това на ДБ и второ на ГЕРБ, но от на закрито заседание на 20 април излезе трети вариант, в който формулировката бе "техническа помощ за защитни цели". Като контрареплика на тази формулировка стоят ироничните думи на Дмитро Кулеба, че такава помощ е помощ, "за да умрем защитени".

На 21 април в Народното събрание, когато външният министър на Украйна Дмитро Кулеба дойде за втори пореден ден да разговаря с депутатите, от Демократична България" втърдиха тона и заявиха, че вече започват да обмислят и излизане от коалицията, ако не се постигне решение. Само ден по-рано Христо Иванов уверяваше, че ДБ се опитват да не поставят червени линии и ултиматуми, за да може да оставят коалицията стабилна.

В следобедните часове на 21 април и от "Продължаваме промяната" излязоха с декларация, в който се опитват да обяснят позицията си на мост между противоположни позиции в коалицията.

На 25 април съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че отменя поканата си за коалиционен съвет, защото проектът за изпращане на военна помощ ще бъде точка за гласуване в пленарна зала още в първия работен ден на парламента след Великденската ваканция.

Малко по-късно същият ден премиерът Кирил Петков обяви във Фейсбук, че открива публична кампания за набиране на средства за закупуване на боеприпаси. Петков призова всеки български гражданин да дари като него по една заплата и увери че ще продължи да работи за единна позиция на България до постигане на политически консенсус.

А на 28 април стана ясно, че България ще ремонтира украинска военна техника. Това стана ясно на съвместната пресконференция на Кирил Петков и Володимир Зеленски след тяхната среща в украинската столица.