Шофьори от столичния градски протестират с жълти жилетки срещу ниското възнаграждение в сектора, в очакване на днешното заседание на Постоянната комисия по транспорт и туризъм в Столичния общински съвет (СОС).

Пред сградата на Столична община се събраха десетки водачи на автобуси, тролеи и трамваи.
Те недоволстват срещу тежките условия на труд и липсата на достатъчно кадри в сектора, от което произтича и високата им заетост и полагането на извънреден труд.

Вдигат с 10% заплатите на шофьорите в градския транспорт

Вдигат с 10% заплатите на шофьорите в градския транспорт

От КНСБ настояват за не повече от 150 часа извънреден труд

Към протестиращите се присъедини и омбудсманът Мая Манолова, която подкрепи техните искания. Общественият защитник заяви това и на заседанието на комисията, на която бяха обсъдени именно исканията на служителите в обществения транспорт в столицата.
На заседанието присъстваха и представители на протестиращите, след като вчера Манолова изпрати писмо до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и до председателя на комисията в СОС Екатерина Йорданова, с което настоя представители от гараж да бъдат допуснати на обсъждането.

Преди да влезе на заседанието Манолова заяви пред журналисти, че шофьорите от градския транспорт са абсолютно прави.
"Те искат достойно възнаграждение, спазване на Кодекса на труда и нормални условия на труд", каза омбудсманът.

Работниците от бранша внесоха в институцията на омбудсмана и петиция, подписана от 1 210 шофьори, в която заявяват оплакванията си. Сред тях - и липса на нормални тоалетни на крайните спирки.

"Ще бъде добре ако общинските съветници и членовете - първо на транспортната комисия, а след това и всички останали, чуят проблемите от първо лице, поставят проблемите на масата и начертаят план за тяхното решаване", подчерта омбудсманът, цитирана от прессъобщение.

По думите на обществения защитник столичните шофьори в обществения транспорт полагат по 350, 500, 700 часа извънреден труд, което е нарушение на Кодекса на труда по отношение на дневните, седмичните и месечните почивки.

Омбудсманът помага на шофьорите от столичния транспорт

Омбудсманът помага на шофьорите от столичния транспорт

Изпратила е писмо до кмета Йорданка Фандъкова

"Вместо 9 дни някои от хората в градския транспорт почиват по 3 и по 4 дни в месеца, няма млади хора, които да искат да работят в системата заради ниските възнаграждения и лошите условия на труд", категорична беше Манолова, посочвайки, че проблемът е изключително голям и трябва да му се обърне внимание, защото се натрупва от десетилетия.

"Това е важно и за столичани, защото ако зад волана е шофьор, който е работил без почивка - дневна, седмична, месечна, той е рисков и за себе си и за гражданите на София", обясни Манолова.

Нов инцидент с автобус на столичния градски транспорт

Нов инцидент с автобус на столичния градски транспорт

Водачът загубил контрол, защото му станало лошо