Новата „Стена на приказките" в бургаската Морска градина обещава да надмине славата на старата, която беше любимо място за игра на децата в продължение на 40 години. Съоръжението е почти готово, като в момента се поставя външното керамично покритие, съобщи burgasinfo.com.

„Стената на приказките" се възстановява със средства, спечелени от Община Бургас по проекта "Благоустрояване на обществено значими пространства в подкрепа на социалната интеграция и устойчивото развитие на градската среда", финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие".

Старата „Стена на приказките" и архитектурният ансамбъл около нея бяха строени през 60-те години на миналия век. През 90-те тя започна да се руши прогресивно и след като не бяха взети никакви мерки за укрепването й, стана опасна за хората.

По нареждане на кмета Димитър Николов старата конструкция бе демонтирана през 2010 г. Малко по-късно Община Бургас успя да намери средства, както за цялостен ремонт на Морската градина, така и за възстановяване на стената и декоративното езеро в близост до нея.

В момента водното огледало е реконструирано, като му е изградено ново бетонно легло с хидроизолация. Цялата зона е оформена като детски кът с множество възможности за игра.

„Стената на приказките" е решена с характерен силует и множество пробиви, измислени като детски игри: сметала с форма на животни и дървета, приказен замък, герои от приказките.

Предлагат се универсални персонажи и символи, лесно разпознаваеми, но и подлежащи на тълкувание от децата. Те се рисуват с мозайки и са различни от двете страни на стената.
Възможностите за различни игри ще стимулират въображението и познавателните способности на децата. За тяхна безопасност ще бъде монтирана ударопоглъщаща настилка.

Съоръжението запазва в голяма степен контура и общите размери на съществувалата на мястото предишна стена.