Двама рибари прекараха цяла нощ на скала в морето в близост до Синеморец.

Снощи в 20.05 часа в дежурната част на Регионална дирекция „Гранична полиция" - Бургас е получен сигнал от тел. 112 за бедстваща лодка в района на залива Силистар с трима души на борда.

Веднага към мястото на инцидента по суша е насочен граничен наряд от ГПУ-Царево, а по море - гранично-полицейският кораб 513 - „Крайморие".

Поради силния вятър и вълнение тримата бедстващи мъже не успели да се задържат в лодката. Те скочили във водата и излезли на скалите до брега, на около 3 км южно от с. Синеморец.

Граничният наряд ги открил към 21.30 часа. До мястото, където успели да се покачат тримата, нямало обаче достъп откъм брега - разделяла ги отвесна скала, висока около 20 метра и каменисто дъно.

В 22.15 часа граничният кораб „Крайморие" пристигнал на мястото и спуснал лодка. Тя се насочила към бедстващите, но поради засилващия се вятър и вълнение на морето не могла да застане до скалата. Единият рибар скочил във водата и се хванал за подадения от граничните полицаи спасителен пояс. Мъжът, на 60 години от София, бил качен на борда на граничния кораб. Последвали опити да бъдат спасени и другите двама мъже - на 66 и 74 години от село Резово, допълват от МВР.

Към 1.30 часа усилията на спасителите били прекратени поради засилване на вятъра. Граничният кораб застанал на котва, за да изчака подобряване на метеорологичните условия.

Тази сутрин към 7 часа спасителните действия са подновени. Бордовата лодка отново била спусната в морето и екипът й стъпил на скалата. Граничните полицаи помогнали на двамата мъже да се качат в лодката и в 7.15 часа те били на кораба.

Рибарите са били транспортирани на Пристанището в Царево, където са ги поели екипи на Спешна медицинска помощ.

След направени обстойни прегледи е установено, че състоянието им е добро и по тяхно настояване са изписани за домашно лечение.