В област Добрич започва принудителното умъртвяване на прасета в стопанства от тип "заден двор", информира БНР.

Мярката е в изпълнение на заповедта на областния управител всички домашни прасета да бъдат усвоени до 5 август.

До този момент в област Добрич не е регистриран случай на заболяло домашно прасе, въпреки това преди десет дни беше обявено бедствено положение, което ще продължи до 2 септември.

Два екипа с представители от Областната дирекция по безопасност на храните, здравната служба и полицаи са започнали обход по адресите, в които през последните дни са били издадени предписания за умъртвяване на животните.

Ако стопаните все още не са я изпълнили, животните им ще бъдат принудително умъртвявани и загробвани. Ще бъдат налагани и глоби между 150 и 1000 лв. 

Екипите ще се съсредоточат в 20-километрови зони около големите свинекомплекси в областта, които са 8 на брой, а в тях се отглеждат над 90 000 животни.

Шести ден не спират протестите до село Крушаре
Обновена

Шести ден не спират протестите до село Крушаре

Протестиращите искат да знаят докога Дамян Илиев ще е шеф на БАБХ

Припомняме, че шести ден не спират протестите до село Крушаре заради чумата по свинете. 

По-рано днес зам.-министърът на земеделието Янко Иванов заяви, че може да се наложи да поискаме още пари от ЕС за справяне с чумата.

Вчера, 6 август, стана ясно, че ЕС ни дава 13,9 млн. лв. за борба със заразата. Новината дойде от срещата на министър Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

Мая Манолова пък заяви, че властта се опитва да прехвърли безхаберието си на хората. На протест на стопаните в Първомай обмудсманът настоя държавата да обезщети собствениците на прасета.

13,9 млн. евро ни дава ЕС за борбата с чумата по свинете

13,9 млн. евро ни дава ЕС за борбата с чумата по свинете

От МЗХ призоваха проблемът да не се политизира