Правителството отпусна допълнително 100 млн. лв. за ремонт на пътищата в Северозападна България.

Цялото пътно направление Видин – Враца ще бъде обновено. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след днешното заседание на Министерски съвет, на което бяха отпуснати допълнителни почти 100 милиона лева извън средствата, предвидени в бюджета на Агенция ”Пътна инфраструктура” за превантивен, текущ ремонт и обновяване на републикански пътища втори и трети клас в Северна и Северозападна България.

Допълнителните средства са в унисон с променена политика на правителството за целенасочено финансиране на пътната мрежа в Северна България със специален фокус върху Северозападна България. На заседанието присъстваха и кметовете на Враца и Видин, които специално благодариха за предоставените средства.

Министър Лиляна Павлова заяви, че именно в Северозападна България е най-важното направление Враца-Видин – с направените обходи на Враца и Монтана с европейско финансиране. С отпуснатите средства почти цялото направление Враца – Видин ще бъде обновено.

По думите й със средствата за превантивен ремонт ще бъде ремонтиран участъкът от Видин до Димово, самия път през Димово, който бе затворен повече от 4 години, така и пътят до Белоградчишките скали. Предвижда се ремонт и на пътя Враца - Криовдол.

Това са най-проблемните, най-важни пътища”, посочи министър Павлова, която изрази надежда по този начин да се улесни транзитният трафик към Дунав мост 2.

„Втори много важен приоритет в програмата на правителството е област Разград”, заяви министър Павлова. По думите й това е областта с пътища в най-лошо състояние и затова около общините Исперих, Разград, Попово, Търговище пътищата ще бъдат ремонтирани по линия на текущ и превантивен ремонт, както и някои важни пътни направления в Плевен, Ловеч и във Велико Търново.

„Това всъщност ни е и инвестицията от събраните в повече приходи от бюджета”, заяви регионалният министър.

Като важно нещо, започнато тази година Павлова открои специалното внимание към най-натоварените участъци на магистрала „Хемус” – ремонтите на виадуктите и на тунелите, както и за 41-ви км, където преди празниците е имало отваряне на една от плочите. Министърът увери, че Елешница, Ечемишка и Витиня ще бъдат ремонтирани съгласно предвидените допълнителни средства от бюджета за превантивен ремонт.

По думите й по този начин магистралите „Тракия”, „Хемус” и пътищата север-северозапад ще бъдат финансирани.

На днешното правителствено заседание е бил одобрен и проектът за обхода на Бургас, за който са предоставени средства в размер на 6 млн. лв. Очаква се проектът да бъде довършен в рамките на това лято.

Министър Павлова уточни, че текат тръжните процедури за проекти по програмата „Региони в растеж” и се очаква през лятото те да започнат. По нея средства ще получат отново Северна България, както и градовете Пловдив, Асеновград, Стара Загора, Раднево. „Тук вече говорим за цялостна рехабилитация на тези пътища”, заяви министър Павлова.

На въпрос, кога ще бъде готов четирилентовият обход на Враца, министър Павлова напомни, че когато е бил направен обходът на Враца целият транзитен трафик е бил изваден от града.

„Междувременно бившият главен републикански път, сега е класиран в по-малък път и остана разбит”, посочи Лиляна Павлова и припомни, че при изграждането на водния цикъл не е възстановен републиканския път, въпреки че това е задължение по закон. С одобрената инвестиция днес се осигурява 50% от цялата сума, която е необходима и пътят ще бъде направен.

На въпрос относно продажбата на винетни стикери, министър Павлова заяви, че покрай голямото пътуване по празниците има увеличение на броя на закупените винетни стикери. Не се отчита промяна във видовете винетни стикери, които се закупуват.