"Благодарение на валежите през тези дни и по-топлото време, вследствие на което има обилно снеготопене язовир "Студена" се пълни с бързи темпове. Надяваме се това да продължи и режимът да бъде по-приемлив за гражданите на Перник".

Това заяви пред БНТ управителят на ВиК-Перник инженер Борислав Иванов за това какво е нивото на язовир "Студена" и кога режимът на водата в Перник ще бъде променен.

Той отчете, че към настоящия момент количеството вода за последните 24 часа е 3 000 литра в секунда, разходът - 250 литра в секунда, а обемът е 5 300 000 кубика.

Инженерът се надява всичко да бъде по график около новия водопровод от Мало Бучино така, както е планирано да се направи. "Когато водопроводът бъде изграден и бъде пусната водата от София, ще спрем напълно водата от язовира, за да може доизгардим съоръженията, които са тук, защото има такива, които чакат просто спиране на водата. Надявам се всичко да бъде в срок и да се справим със ситуацията", каза инж. Иванов.

Тръбата стигнала до Перник, но водният режим остава

Тръбата стигнала до Перник, но водният режим остава

Годишното потребление на града е 27 млн. кубически метра

За изграждането на другия водопровод вътре в Перник, който се прави по трасето, за да се избягва промишлената зона, инженер Иванов отбеляза, че той ще бъде подменен заедно със софийския водопровод, така че това трябва да стане в най-кратки срокове. Той не може да даде гаранция кога ще стане, но е превидено да стане заедно с другия водопровод.

Инженер Иванов посочи, че днес вода за перничани ще има до 9 сутринта, а след това водата ще се поддава по режим. Иначе в самата пречиствателна станция са подменни съоръжения, кранове, участъци от търби, монтирани са нови табла за управления, предстои да се изгради изцяло нова хуманна зала, чрез която 24 часа да има пълно наблюдение на водата.

Продължава да се покачва нивото на язовир "Студена"

Продължава да се покачва нивото на язовир "Студена"

Притокът за първи път от началото на водната криза надхвърли 1000 л/сек

Утаителят още не е готов, но при достигане на мъртвия обем на яз. "Студена", за което в момента сме доста далеч от тази ситуация, сме направили съоръжения на самия язовир, в което още там да се намалява мътността, така че да идва с по-приемливи параметри водата, изтъкна инженерът.

"По-сериозен ремонт трябва да бъде направен на пречиствателната станция", каза още шефът на ВиК-Перник.

Пред bTV кметът на града Станислав Владимиров заяви, че в началото на другата седмица ще започнат тестовете на водната връзка. 

Кметът на Перник доволен - нивото на язовир "Студена" се покачва

Кметът на Перник доволен - нивото на язовир "Студена" се покачва

Владимиров очаква облекчаване на водния режим в края на пролетта

По думите в края на седмицата е оптимистичният вариант за пускане на водата. 

Припомняме, бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

Решението за изграждането на водопровода, за да се вземе вода от "Белмекен" и да се доведе до Перник, беше взето от Министерски съвет като единственото възможно, което да подпомогне Перник и кризата с обема на язовир "Студена". Решението беше прието и с гласуване от Столичния общински съвет, с което се даде разрешение за включване към ВиК-мрежата на София.

Изграждането на водопровода ще струва 26 млн. лв., а премиерът заръча тя да се построи за 30, а не за 40 дни, както е планирано.