Забраняват за пиене и готвене водата в две села в Хасковско, съобщава Нова телевизия.

Става въпрос за селата Свирково, община Симеоновград, и Бориславци, община Маждарово.

Причината е, че са установени завишени стойности на показателя "естествен уран" в зоните им за водовземане.

Измерените стойности са били съответно 0,045 милиграма на литър за Свирково и 0,034 милиграма на литър за Бориславци при пределно допустима концентрация 0,03 милиграма на литър.

Здравната инспекция в Хасково е връчила предписание на ВиК - Хасково за ограничаване ползването на питейната вода от населението за питейни нужди и приготвяне на храна и осигуряване на водоноски до отстраняване на несъответствието.Връчени са и писма до кметовете на общините за уведомяване на населението на селата.

Предстои РЗИ-Хасково и ВиК-Хасково да вземат нови проби за установяване качеството на водата в двете села.

Водата с уран не може да се ползва за нищо, категоричен е експерт

Водата с уран не може да се ползва за нищо, категоричен е експерт

Не уранът, а хлорът във водите е най-големият канцероген, смята друг специалист

Припомняме, проблемите със завишените стойности на уран във водата в Хасковско са от години.

Казусът с повишеното ниво на уран във водата на Хасково е от началото на април месец 2017 година.

Тогава излязоха наяве не само повишените стойности на отровния елемент във водопроводната система, но и имаше обвинения от страна на БСП, че и предишното правителство на ГЕРБ е знаело за опасността, но не е уведомило населението от страх от недоволство и намаляване на предизборните резултати. Тогава здравните власти в Хасково увериха, че са взети всички мерки и опасност за населението няма. От Федерацията на потребителите в България обявиха, че превишените нива са още от октомври 2016 година, но това е останало скрито.

Тогава в 44-то Народно събрание бе сформирана и специална временна комисия, която да разследва случая, включително и източникът на уран във водата.

В началото на месец юни 2017 година от областната администрация в града съобщиха, че стойностите на уран във водата в Хасково са в допустимата норма и режимът на водата беше отменен.

Две седмици по-късно обаче от Регионалната здравна инспекция в Хасково информираха, че в четири проби от питейната вода на Хасково е установено повишено съдържание на уран. Тогава властите забраниха използването на чешмяната вода за питейни нужди.