68 000 лв. за минерална вода получават училища, детски градини, социални и здравни заведения в община Хасково. Причината да се снабдяват с минерална вода е наличието на уран в питейната вода в града, съобщиха от община Хасково.

Ползването на минерална вода е задължително, след като водата в Хасково беше забранена за пиене и готвене, заради завишени норми на уран.

Разследват къде са парите, определени за водата в Хасково

Разследват къде са парите, определени за водата в Хасково

Един от водопроводите, който трябва да докара чиста вода до Хасково, все още е в строеж

В бюджета на община Хасково има резерв за непредвидени и неотложни разходи в размер на 600 000 лв. От тях до 100 000 лв. са за възстановяване на средства за минерална вода.

Кризата с водата в Хасково е от април 2017 година и досега са изхарчени само за минерална вода близо 500 000 лева.

Припомняме, скандалът с повишеното ниво на уран във водата на Хасково гръмна в началото на април месец 2017 година.

Тогава излязоха наяве не само повишените стойности на отровния елемент във водопроводната система, но и имаше обвинения от страна на БСП, че и предишното правителство на ГЕРБ е знаело за опасността, но не е уведомило населението от страх от недоволство и намаляване на предизборните резултати. Тогава здравните власти в Хасково увериха, че са взети всички мерки и опасност за населението няма. От Федерацията на потребителите в България обявиха, че превишените нива са още от октомври 2016 година, но това е останало скрито.

Тогава в 44-то Народно събрание бе сформирана и специална временна комисия, която да разследва случая, включително и източникът на уран във водата.

Кризата с урана във водата в Хасково продължава

Кризата с урана във водата в Хасково продължава

Проблемът ще се реши най-рано догодина

В началото на месец юни 2017 година от областната администрация в града съобщиха, че стойностите на уран във водата в Хасково са в допустимата норма и режимът на водата беше отменен.

Две седмици по-късно обаче от Регионалната здравна инспекция в Хасково информираха, че в четири проби от питейната вода на Хасково е установено повишено съдържание на уран. Тогава властите забраниха използването на чешмяната вода за питейни нужди.