Вие не сте бъдещето на Европа, вие сте най-доброто в днешния ден. Това заяви в София българският еврокомисар Мария Габриел, която приветства младите учени от Европейския конкурс за млади изследователи EUCYS 2019 г.

30% от най-доброто в наука се произвежда в Европа, посочи комисарят. Тя вярва, че европейската наука може да бъде изведена до нови върхове.

Накарайте ни да се гордеем с дръзката и динамична младеж, която представлява най-голямото богатство на ЕС, призова Габриел. Науката и иновациите щели да вървят ръка за ръка с младите учени, затова е важно Европа да инвестира в науката и иновациите. Те не се противопоставяли.

Мария Габриел поема ресор "Иновации и младеж"

Мария Габриел поема ресор "Иновации и младеж"

Урсула фон дер Лайен обяви разпределението на екипа си

Искаме да градим Европа на талантите, Европа на добродетелите, подчерта еврокомисарят. Все повече щяло да се говори за изкуствен интелект. Гордея се, че Европа има дързостта, заяви тя. Искаме смели иновации, обясни Мария Габриел. Тя иска все повече да се говори за отворена наука. Само заедно можем да постигнем повече, заяви еврокомисарят.

Разчитайте на подкрепата ми, обърна се тя към младите учени и им обеща, че ще защити програма "Еразъм". Габриел поиска повече момичета в иновациите и технологиите.

Това е 31-ото издание, обясни заместник-министърът на образованието Карина Ангелиева. Бъдете смели в своите мечти, пожела тя. 100 проекта участват в конкурса.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова приветства най-талантливите деца, по думите й. София е град на младите хора, похвали тя. В столицата се развивали иновациите. Градоначалникът пожела успех на българския отбор. Специален експертен екип към Столичната община работи в сферата на иновациите. 50 български ученици помагат за организацията на фестивала. Фандъкова пожела младите да успеят да видят колко млад и същевременно древен е градът ни.

Науката и откритията са екипна работа, коментира и заместник-просветният министър Таня Михайлова. Тук са бъдещите иноватори, убедена е тя. Успехът трябва да се приема разумно, а неуспехът - като поредната крачка за решаване на една задача, съветва Михайлова.

Боил Банов горд с новия ресор на Мария Габриел

Боил Банов горд с новия ресор на Мария Габриел

Това е най-доброто за България, убеден е той