Инициативен комитет "Лозенец" подкрепя протестите срещу презастрояването на българското Черноморие и инициативата "Бетономорие".

Според активистите няма значение дали става въпрос за презастрояването на столичния квартал или родните черноморски курорти. Коренът на проблема е един - "безсилието на институциите пред олигархичните интереси, бездействието на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) пред беззаконието и скандални планове, позволяващи застрояване отвъд закона".

Според лозенчани и множество други инициативни комитети и сдружения с локани теми, но общ зародиш, алчността на определени инвеститори и стремежа на същите за бърза печалба чрез презастрояване става национален проблем "и сигурен път към екологична и демографска катастрофа".

Цялостна оценка на Закона за Черноморското крайбрежие поиска Тома Белев

Цялостна оценка на Закона за Черноморското крайбрежие поиска Тома Белев

За защита и на къмпинг туризма настояват екоорганизации

От комитета са категорични - презастрояването води до редица негативни последици - унищожава природата и градовете ни, влошава качеството на живот и уврежда трайно здравето ни.

"Ние настояваме да бъдат взети незабавни и адекватни мерки да бъде съхранено българското Черноморие и да бъдат приложени адекватни градоустройствени мерки при развитието на нашите градове", пишат лозенчани.

Според активистите обаче това нямало как да стане при настоящето ръководство на националния строителен надзор в лицето на арх. Иван Несторов. Затова те призовават министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова незабавно да поиска оставката на Несторов като шеф на ДНСК. На негово място трябвало да застане нов директор, който да обяви публично програмата си и целите си по време на ръководството си на строителния контрол.

Уличават ДНСК в четири лъжи за небостъргача на "Артекс"

Уличават ДНСК в четири лъжи за небостъргача на "Артекс"

От ИК "Лозенец" настояват за оставката на шефа на ДНСК Несторов

Припомняме, от комитета не искат оставката на Несторов за първи път. Те вече няколко пъти поискаха той да напусне поста заради скандала около строителството на небостъргача в столичния квартал "Лозенец" от фирмата "Артекс". Тогава ДНСК направи няколко проверки, първата от които не констатира нарушения на строителната фирма.

До спирането на строителните дейности се стигна след едноличната заповед на министър-председателя Бойко Борисов, който нареди това на ДНСК.

Наскоро от фирмата "Артекс" пък заведоха иск срещу активистите от "Лозенец" за 200 000 лева за това, че преднамерено са разпространявали неверни твърдения, което е довело до уронване престижа на строителя. 

"Артекс" заведе иск за 200 хил. лв. срещу активисти от протеста срещу "Златен век"

"Артекс" заведе иск за 200 хил. лв. срещу активисти от протеста срещу "Златен век"

Те приветстват възможността да се изправят срещу "Артекс", за да защитят позициите си