Има рязка смяна на потребителски навици и свиване на разходите за стоки от първа необходимост, констатират браншови организации на фирми, произвеждащи потребителски продукти, съобщава допитване на "24 часа".

В първите дни на 13 март, с обявяване на извънредното положение се купуват основно боб, леща и тоалетна хартия, а българите свиват с почти 30% разходите си за всекидневни нужди. Три пъти са се увеличили продажбите на лаптопи и с 89% покупките на храна онлайн.

Според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, "в първите дни всички се втурнаха да купуват тоалетна хартия, леща и боб, но още на другата седмица се оказа, че хората свиват потреблението. Сред нашите членове вече се разменя информация, че продажбите на мляко и млечни продукти са намалени с 20-30% през последните седмици в сравнение със същия период на миналата година", каза .

"Има и доста логистични трудности по придвижването във вътрешността на страната, КПП-та около областните центрове, затруднен внос на суровини, безспорно има и свиване наконсумацията в търговската мрежа Млякото и производните му все пак са жизненонеобходими храни, представям си какво изпитват останалите производители. Аз си го обяснявам с това, че хората повече седят вкъщи, не се движат, следователно и нямат нужда от същата храна като преди. А и безработицата скочи, много хора са с намалени заплати и сигурно гледат да ограничават потреблението си колкото могат", допълва той.

ВМРО искат ваучери за храна и почивка за всеки българин заради кризата с коронавируса

ВМРО искат ваучери за храна и почивка за всеки българин заради кризата с коронавируса

Това са част от мерките, които предлагат воеводите

Има и изключения, преди дни производители на млечни продукти, работещ за продуктова линия големяма верига коментира, че за първите 3 месеца на 2020 г. има 40% ръст на оборота в сравнение с първото тримесечие на 2019-а.

По думите на председателя на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов, "в началото имаше голямо въодушевление и продажбите ни през първите две седмици след въвеждането на извънредното положение изведнъж скочиха с 30, а на някои продукти и с 40%".

Той обяснява това с масова психоза за презапасяване, а със затварянето на заведенията нещата постепенно се нормализират и през последните две седмици колегите му все по-често се оплакват от намалели продажби. "Не мога да бъда съвсем точен с цифрите, защото нещата са много динамични, но при повечето колеги има трийсетина процента спад в продажбите за последните две седмици".

Трудно е да се проследи ситуацията при производителите на плодове и зеленчуци, тъй като те са дребни и са обединени в различни браншови организации, но затварянето на пазарите се отразява много зле, тяхната продукция се съхранява трудно и големи количества вероятно  са похабени.

Няма видими промени при консумацията на хляб и хлебни изделия. По данни на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите от началото на кризата с коронавируса са затворени малък брой пекарни и предприятия. Консумацията не е паднала драстично.

Относно веригите, наблюденията са сходни с тези на производителите - след първоначалното разграбване на магазините българите постепенно свиват разходите си и пазаруват само най-нужното.

Сериозно спада консумацията на нехранителни стоки и на стоки, които са в по-високия ценови сегмент, от чиято продажба веригите печелят повече. Някои от веригите замразяват цени на определени основни стоки и предприемат мерки да се справят с трудностите в снабдяването. 

НСИ: 6592 лв. е общият годишен доход средно на човек през 2019 г.

НСИ: 6592 лв. е общият годишен доход средно на човек през 2019 г.

Доходите на домакинствата нарастват с 6,3% през 2019 г. в сравнение с 2018 г.

Промяната на потребителските навици се проследява добре по безконтактните разплащания. Българска компании с голям дял в безконтактните плащания с мобилен телефон установява, че от началото на извънредното положение плащанията на нейни клиенти в аптеките са се вдигнали с 37% в сравнение със същия период на миналата година.

Посещенията в магазините на големи търговски вериги намаляват като абсолютна бройка, но средната стойност на 1 покупка е с 33% по-висока, отколкото преди кризата.

При компаниите за доставка на храна по домовете, които приемат такива разплащания, има голямо увеличение на трансакциите - с 89%, а разплащанията в заведенията са паднали със 77%. Силно засегнати са търговците на облекла и спортни стоки - броят на трансакциите при тях е паднал с 80%. 

Интересно е положението с продажбата на техника, която в голяма степен вече е онлайн - веригите за продажба на такива стоки имат доста обекти в молов и физически не работят. Наблюдава сериозен спад на продажбите на пособия за свободното време и за прекарване навън, но се увеличават продажбите на лаптопи и на кухненски уреди.

Другата група стоки, при която има почти двоен ръст на продажбите, са игровите конзоли и всякакви гейминг пособия. Малко по-нисък, но все пак ръст в продажбите има на малките домакински уреди, което е лесно обяснимо - хората стоят повече вкъщи и готвят.

През 2019 г. делът на разходите за храна на българина са паднали до 29,5% от всички, показват данни на НСИ. Това е най-ниският процент от години насам, като през 2010 г. е бил 37,2%. Разходите, свързани с жилището, са били 1067 лв. на човек през 2019 г., което е с 4,9% повече, отколкото през предишната година. В сравнение с 9 г. по-рано увеличението е над 83%. Като дял от общите разходи са 17,2%.

За здравеопазване нарастват най-много. През 2019 г. те са били 386 лв. - с 23,3% повече за година и два пъти повече в сравнение с 2010 г. Разходите за лекари, болници и лекарства са вече 6,2% от всички. Нарастват и разходите за данъци и осигуровки - общо 820 лв. на човек, което е 13,2% от всички.

Тоягата за съвестните, морковът за кретените!

Тоягата за съвестните, морковът за кретените!

Затваряйки пазара, отваряме широко вратите на големите вериги, това ли е идеята?