"Българите са ходещи роби на "Топлофикация." Това заяви пред Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова по повод нашумелите проблеми с дружествата в страната.

Голяма част от жителите на Перник останаха без парно по време на студовете в страната. Според хората проблемът с отоплението на домовете им е от години - парното и топлата вода ту се пускали, ту се спирали. Поради това хората били принудени да се отопляват по други, алтернативни начини.

Перник и Велико Търново останаха без парно

Перник и Велико Търново останаха без парно

Парното във Велико Търново ще бъде спряно до 8 декември

В този контекст Мая Манолова заяви, че "българите са ходещи роби на "Топлофикация", които си ходят с едно парно, закачено на крака". Според омбудсмана именно този товар следва да бъде направен по-евтин и по-прозрачен, трябва хората да знаят за какво плащат.

Манолова се ангажира да помогне на жителите в Перник поне да получат неустойки за дните, в които не са имали парно и топла вода, както и обезщетение за това, че са използвали и плащали за друго отопление.

Припомняме, вчера трябваше да се разгледа делото на Манолова срещу "Топлофикация София". Делото за неправомерното събиране на юрисконсултски възнаграждения от длъжниците на дружеството, което Манолова вече веднъж спечели пред Административния съд в София, беше обжалвано от дружеството пред Върховния административен съд. Делото обаче не тръгна заради сгрешена касационна жалба от "Топлофикация", а решението на административния съд в София остана в сила.

Мая Манолова поведе в спора с „Топлофикация“

Мая Манолова поведе в спора с „Топлофикация“

Делото за информацията как се харчат юристконсултските възнаграждения

По този въпрос Манолова също беше категорична. По думите ѝ се оказва, че "Топлофикация" може да бъде осъдена. "Аз поисках изпълнителният директор да ми отговори за какво е похарчил събраните през 2015 г. пари за юрисконсултски възнаграждения. Става въпрос за около 15 милиона лева", обясни още Манолова и допълни, че е крайно време "Топлофикация" да бъде дисциплинирана и да започне да дава повече информация за това как събира и харчи парите на столичани. "Това дружество е 100% собственост на гражданите на София", категорична бе Манолова.

"Топлофикация" е магьосник в събирането на пари, впечатлена Манолова

"Топлофикация" е магьосник в събирането на пари, впечатлена Манолова

Недовършени битки остават

Омбудсманът коментира и мораториума на НЗОК върху новите лекарствени терапии. По думите ѝ този мораториум е абсурден и пряко нарушава Конституцията. Манолова вече е предупредила депутатите, че ще сезира по въпроса Конституционния съд, защото гражданите имат право на безплатна помощ и обслужване.

"Да вземеш надеждата на болния и да го обърнеш в числа е нечовешко и засяга гражданските права", отсече Манолова.

Манолова заплаши да сезира КС за мораториума за лекарствата

Манолова заплаши да сезира КС за мораториума за лекарствата

Не разбира как с 2% лишават хората от надежда за лек