Рискът от изчезване на българското цирково изкуство в момента е много голям. Това заяви пред БНР председателят на българската Младежка циркова организация Десислава Иванова.

Тя обясни, че въпреки че някои от бранша са отворили цирковете си, заради растящия брой на заразените, отново има риск от затваряне или от някакви нови мерки за намаляване на капацитета.

По нейни думи връщането на маските на закрито е довело до много голям отлив на публика.

У нас има 11 пътуващи цирка, като в асоциацията членуват 10 от тях.

Вежди Рашидов иска хората на изкуството да са на бойното поле

Вежди Рашидов иска хората на изкуството да са на бойното поле

Да спрем да чакаме помощи, призова той

Те твърдят, че не са бойкотирали организирана среща в министерството на културата, а не са били информирани за нея. На срещата се е явил представител само на един цирк, тъй като поканата е била изпратена до Съюза на артистите.

По тази причина е насрочена нова среща за следващата седмица. Ще се обсъдят възможности за финансова помощ за цирковото изкуство.

Артистите се надяват министерството да признае цирка като изкуство. Те се опасяват, че без помощи за сектора много млади артисти ще емигрират и нивото на това изкуство у нас ще падне значително.

Иванова посочи, че вече имало отпуснат бюджет специално за цирково изкуство. Тя заяви, че трябва да се намерят най-удачните критерии за оценяване, за да може финансирането да бъде максимално ефективно както за собствениците на циркове, така и за артистите.