Жалба заради замените на държавни гори е внесена в Европейската комисия.

Коалицията от 30 природозащитни и неправителствени организации "За да остане природа в България" е предоставила сигнала в Дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия.

По този механизъм държавата предоставя на определени фирми държавна гора по морското крайбрежие и планинските курорти, срещу които получава разпокъсани частни гори в различни краища на страната.

Впоследствие предоставената държавна гора се изсича и се превръща в апетитен частен терен за строителство.
В жалбата еколозите изтъкват, че замените са вид непазарни разпределяния на държавна собственост в ущърб на общоевропейската политика за защита на конкуренцията.

С замените на държавни гори държавата се ощетява с огромни суми, подчертават от "За да остане природа в България".

В жалбата са описани случаи на замени на гори в районите на Несебър, Балчик, Бяла, Камчия, Обзор, Боровец, Пампорово, Смолян, Витоша, Батак и Берковица.

Според природозащитниците този механизъм облагодетелства неправомерно определени лица в нарушение на договора между България и Европейския съюз и ощетява обществото и природата.

Замените на гори продължават и в момента. Те са предвидени да останат и според готвените промени в Закона за горите, предупреждават природозащитниците.