Ексслужебният министър на транспорта Кристиан Кръстев подозира саботаж с пожара във влака на гара Коньово. "Ако съм на мястото на министъра на транспорта Ивайло Московски, няма да изолирам този вариант ... Има толкова много хора, които нехаят към общото - виждате какво става, не само по отношение на вагоните ... от това, че мърсим, до това, че трошим и ломим всичко", коментира той пред БТВ.

Кръстев допълни, че като говорейки за саботаж, експертът има предвид, че няма следи от късо съединение, а огънят е бил в горната част на вагона, където е слаботоковото напрежение и има предпазители "и много трудно би могло да се случи нещо такова".

Техническа комисия търси причините за пожара във влака София-Бургас

Техническа комисия търси причините за пожара във влака София-Бургас

В комисията има и независими експерти

Въпросът е какво се прави по отношение на превенция на подобни случаи. Ясно е, че подвижният ни състав е доста стар, знаем състоянието на железниците. Много се инвестира в железопътната инфраструктура, но все още не сме намерили формулата в България поне да усвояваме европейски средства за подвижен състав. Защото, каквото и да си говорим, тези вагони са морално остарели, колкото и да се реновират, обясни Кръстев.

Той смята, че трябва да се задълбае и по темата какви са застраховките и обезщетенията на хората. По думите му се правят опити да се спестят пари, като вагони се застраховат само когато са на гарата или само когато са в движение, без да се мисли за последствията в дългосрочна перспектива.

БДЖ чака нови влакове до края на мандата на правителството

БДЖ чака нови влакове до края на мандата на правителството

Следващото правителство трябва да започне да мисли за втори етап, а железницата да придобие един средно европейски вид

Припомняме, бързият влак от София за Бургас се запали преди два дни на гара Коньово. При инцидента нямаше пострадали хора. Пътниците бяха извозен до Бургас с автобуси.

Към момента влаковата композиция се намира на техническата гара в Пловдив.

Във връзка с пожара от БДЖ заявиха, че влаковете у нас са стари, но са технически изправни. Дали това е така, следва да прецени техническата комисия.

Всички пътници от изгорелия влак ще бъдат компенсирани. От БДЖ ще предоставят на хората билет за избран маршрут на пътуване с влак в страната. За целта хората трябва да представят билета си от пътуването с бързия влак във вечерта на инцидента.

Стана ясно и че щетите от пожара възлизат за минимум 1 млн. лева.

Награждават служителите на БДЖ от запалилия се влак

Награждават служителите на БДЖ от запалилия се влак

Не казвам, че сме светци, но полагаме усилия, смята зам.-министър Велик Занчев