Гражданска лига за България ще сезира съда за незаконното увеличение цената на водата в София. Припомняме увеличението на цената на водата за софиянци с 18% влезе в сила от 1-ви април. КЕВР одобри исканото от концесионера увеличение точно след изборите.

Нели Фердинандова, експерт по икономика в Гражданска лига за България и един от участниците в днешния протест срещу високите цени на природната газ и топлоенергията коментира пред репортер на Нюз БГ, че решението ще бъде атакувано в съда.

Протестът, в който участваха десетки граждани не само от столицата, но и от цялата страна се състоя на бул. "Дондуков" точно пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Протестиращи скочиха на КЕВР: Вие погребахте България

Протестиращи скочиха на КЕВР: Вие погребахте България

"Спрете геноцида над българските пенсионери"

"Днес сме събрали заради повишаването цените на електроенергията следствие на повишаването на цената природния газ. Това следва незаконното повишаване цената на водата, договорено между Софийска вода и Столична община. Незаконно, защото единствено КЕВР е упълномощен да изчисли какво ще е това увеличение и те го изчислиха на 8%. Двете страни по договора решиха тези проценти да са 18% - 27% - 47% в следващите пет години. Това е незаконно", коментира Фердинандова.

анкета

Как ще ви се отрази поскъпването на природния газ?

Виж резултати

Няма да го усетя 9.7%

Ще го преглътна 6.4%

Ще престана да ползвам газ 6.5%

Вярвам, че цените няма да се променят 4.0%

Очаквам всички цени да скочат 56.0%

Бюджетът ще закъса сериозно 17.4%

"Ние от Гражданска лига за България ще обжалваме решението за водата в началото на следващата седмица", допълни още тя.

По отношение на природния газ Фердинандова бе категорична, че е необходимо България да изчака до 30-ти април. Тогава е крайният срок за предоставяне на информация на Европейската комисия. Според нея само така, страната ни, заедно с другите европейски страни като равноправен член на ЕС ще може да се възползва от общото право на договаряне на цените на природния газ.

Фердинандова настоя за преразглеждане на тези престъпни условия и тази методика на ценообразуване на природния газ. "От цената на природния газ автоматично следва цената на електро и топлоенергията", отбеляза тя.

По думите й Комисията за енергийно и водно регулиране, която била съставена на квотен - партиен принцип в повечето от случаите и решенията, с които излиза не защитава обществения интерес и не се изнася цялата информация, така че хората да разберат какво се случва.

"Очаквам от КЕВР да не обслужват партийни интереси и да следват обществения интерес, защото ние сме тук и ще бъдем винаги, когато този интерес и законите на тази държава са нарушени", заяви Фердинандова.

Припомняме, че председателят на КЕВР Иван Ивано съобщи, че увеличението влиза в края на отоплителния сезон, така че ще има възможност до началото на новия отоплителен сезон да се направи корекция надолу в цената.

Решенията в КЕВР се вземат изцяло в интерес на енергийните дружества, а не на гражданите, е мнението на омбудсмана Мая Манолова, която преди 3 дни участва в открито заседание на КЕВР. На него което трябваше да се вземе решение за цената на парното и топлата вода след поскъпването на цената на природния газ от 1 априлКрайните цени на природния газ, топлата вода и парното ще бъдат уточнени на закрито заседание на КЕВР на 7 април, петък.

Въпреки уверенията на шефа на КЕВР Иван Иванов, че новата цена на газа не би трябвало да повлияе на цените на стоките и работодателските организации и бизнесът скочиха срещу решението на КЕВР. На 4 април, стотици протестираха пред сградата на Енергийния регулатор, докато течеше заседанието.

В същия ден, лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви на пресконференция, че КЕВР изпълнява политическа поръчка и обслужва ГЕРБ. Левицата е притеснена от шоковото поскъпване на газа, тока и парното, предвидено от енергийния регулатор.

Умишлено се отлагало обсъждането на предстоящото поскъпване. През цялата кампания този въпрос се е отлагал и крил, смята Нинова. Две години и половина не е имало обществено обсъждане на скока на цената на газа, недоволни са червените.

Правителството защити повишените цени на газа, а от кабинета напомниха, че цената се определя на пазарен принцип. Посочват, че не бива да се поставят под риск сигурността на енергийната система заради преследване на политически дивиденти.