"Законността не трябва да е заложник на егото на правителството, нито на частни интереси", заявиха от гражданска инициатива "Да спасим Кара дере" по повод промените в Закона за опазване на земеделските земи, касаещи промяната на предназначението им.

Димитър Кацов от "Да спасим Кара дере" заяви, че трябва да се реши какво бъдеще искаме за България и дали Черноморието да се превърне в урбанизирана територия, а след това да се реши дали да се застрояват земеделските земи.

"Недопустимо е това, което всички виждаме - законността да е заложник на войната между ГЕРБ и Президента, ветото върху този закон да бъде отхвърлено заради отношенията между институциите", казват още от гражданската инициатива.

БСП загрижени за съня на Цвета Караянчева

БСП загрижени за съня на Цвета Караянчева

Без проблеми НС преодоля ветото на президента

Те заявяват още, че са били свидетели как промените са били раздавани на хартия в последния момент и не са били входирани, нито качени на сайта на Парламента. Депутатите от комисията ги получили час преди заседанието, твърдят от "Да спасим Кара дере".

Според тях защитата на интереса на дребните собственици се използва, за да се улесни строителството по Черноморието и в полза на "инвеститори", които са променили статута на земята с ПУП в нарушение на законодателството.

От Инициативата бяха категорични, че няма конфликт между еколози и дребни собственици.

От гражданската инициатива призовават интересите на дребните собственици да бъдат защитени с нов текст и прозрачно, след като МЗХ даде данни колко точно са те.

"Надяваме се да постъпи жалба до КС от Президента или от народни представители и да се обяви законът за противоконституционен", заявиха от гражданската инициатива.