"Ще започнем с комплексен и системен анализ за липсата на намаляване на жертвите на пътя и наистина да се стигне до намаляване на броя им. Това обяви пред bTV Малина Крумова, председател на новосъздадената Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Припомняме, че преди дни Министерският съвет определи за председател на новата агенция Крумова, която последно беше зам.-министър на регионалното развитие.

Новият председател обясни, че агенцията има няколко основни функции, като основната е да събира информацията от всички ведомства и да прави анализ.

По думите ѝ безопасността на движението по пътищата е системен проблем, който се влияе от много фактори - поведение на хората, качество на пътя, качество на колите.

Според нея липсва системен подход за решаване на проблема.

Крумова разясни още, че не става дума за "мегаагенция", а за звено, в което ще работят 39 души, заедно с председателя. Бюджетът на агенцията за тази година е 2,9 млн. лв.

Малина Крумова оглави Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата"

Малина Крумова оглави Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата"

Тя бе служебен екоминистър в кабинета на Марин Райков

На въпроса с какъв процент се ангажира да бъдат намалени жертвите на пътя Крумова заяви, че нито една институция не може да се справи самостоятелно проблема. Трябва всички да работят заедно за намаляване на жертвите на пътя.

Тя отбеляза, че друга важна функция на агенцията да бъде свързващото звено между всички институции и институциите и обществото.