Подписка срещу въвличането на България във война чрез износ на оръжия за Украйна започват няколко публични личности, свързвани в годините преди всичко с БСП.

Подписката се задвижва от гражданска инициатива, а за председател на инициативния комитет е избрана Вера Иванова - председател на НГИ "Системата ни убива".

Подписката се обявява и за полагане на всички усилия за иницииране на мирни преговори, прекратяване на военните действия и мирно уреждане на военния конфликт, като изисква и Министерски съвет да направи постъпки на всички нива за започване на мирни преговори между Русия и Украйна.

НС реши: Изпращаме военна помощ на Украйна
Обновена

НС реши: Изпращаме военна помощ на Украйна

Над три часа депутатите спориха оголваме ли се, ако свалим старите съветски доспехи

Сред лицата, участвали в учредяването на инициативата личат имената на лидера на "Изправи се България" Мая Манолова, треньорката по художествена гимнастика Нешка Робева, журналиста Анна Заркова, директорът на националната психиатрична болница д-р Цветеслава Гълъбова, която бе и част от инициативния комитет издигнал Румен Радев за втори мандат, историка проф. Искра Баева, д-р Таня Андреева (бивш министър на здравеопазването), икономиста Леона Асланова. Евродепутатът Елена Йончева е подкрепила инициативата с включване от Брюксел.

На старта на гражданската инициатива е имало и майки от Украйна и Русия, които също са се обявили срещу войната и са подкрепили призива за преговори за мир, съобщават от инициативата.

Инициативата стартира с подписите на 71 души.

Исканията на "Майки срещу войната", с които стартират подписката си са Народното събрание да не приема последващи решения за оказване на военна и военно-техническа помощ на Украйна, а Министерски съвет да оспори пред Конституционния съд решение на Народното събрание от 03.11.2022г. за оказване на военна и военнo-техническа подкрепа на Украйна. Дават им и аргумент - поради нарушаване на принципа на разделение на властите и изземване от страна на Народното събрание на правомощия на Министерски съвет по чл. 105 ал. 1 и ал. 2 от Конституцията на Република България.

Министерски съвет да не изпълнява решението на Народното събрание от 03.11.2022г. за оказване на военна и военнo-техническа подкрепа на Украйна, докато не се произнесе Конституционния съд, за да не се превръща в съучастник в нарушаването й, е второто искане.

Третото настояване на "Майки срещу войната" е Министерски съвет да положи усилия и предприеме всички възможни действия през съответните европейски институции и международни организации за иницииране на мирни преговори, прекратяване на военните действия и мирно уреждане на военния конфликт.