От Мюсюлманското изповедание в Република България обявиха, че свикват извънредно събрание на Висшия Мюсюлмански съвет. Повод за него са публичните изявления на прокурор Недялка Попова - Главен обвинител по делото за 13 имама в Пазарджик.

"Нейните думи се окачествяват от Мюсюлманското изповедание като подстрекаване и престъпление от омраза срещу всички мюсюлмани в България. Висшият Мюсюлмански съвет ще излезе с остра позиция като ще сезира заинтересованите български държавни и Европейски институции", пишат от мюфтийството.

Повод за тяхното извънредно събрание са думите на прокурор Недялка Попова, която алармира, че с увеличаването на броя на мюсюлманите в България и достигането им до 30% държавата ще бъде застрашена.

В интервю за пловдивския сайт Трафикнюз, прокурор Попова, която е наблюдаващ обвинител по делото срещу 13-те имами от неговото начало предупреждава за опасни тенденции в българското общество.

Ще станем ислямска държава, ако се наложи и с война, проповядвал Ахмед Муса

Ще станем ислямска държава, ако се наложи и с война, проповядвал Ахмед Муса

Според него България не трябва да се уважава, защото е християнска държава

"Когато стане 30%, държавата ни вече е застрашена. Те (мюсюлманите - б.р.) са монолитна маса, лесно се манипулира и на избори. Те са почти като военизирана структура. Като им се каже отивайте и гласувайте, те отиват. Докато ние, с нашите демократични правила, сме много по-свободни. Понякога толкова, че се отива в безотговорност.
И ще дойде време, когато ще видим как в парламента повече от 50% са от друга религия, президентът ни ще стане от друга религия, министър-председателят, кметът ни ще е от друга религия. Знаете ли колко още много кметове има в стара християнска Европа с друга религия?
И тези християнски европейски ценности, които сме приели, мислите ли, че ще ги отстоим? И тогава точно това, което най-ценим в себе си, точно това ще ни убие. Ето това е сигнал към здравомислещите хора", заявява Попова пред изданието.

Християните трябва да горят в ада, проповядвал Ахмед Муса

Християните трябва да горят в ада, проповядвал Ахмед Муса

Призовавал мюсюлманите да се присъединят към "Ислямска държава"

Според нея е необходимо да бъде даден сигнал към обществото, че има  явление в България, за което не бива да се мълчи, защото е опасно. Увеличаването на мюсюлманите може да стане и със завръщането на мюсюлманите от чужбина и с пристигането на мигранти в страната ни, става ясно от думите на юриста.

Засега ние действаме само по законен път. Ще стане лошо, когато се излезе от закона, предупреждава тя.

Запитана дали държавата ни е застрашена, тя отговаря, че в последните 10-15 години в България има тревожна тенденция.

16 имами от Турция служат в българските джамии

16 имами от Турция служат в българските джамии

Нямало законови пречки вероизповеданията да се финансират от чужбина

"Разполагам с достатъчно материал и доказателства така, че да отстоявам тази теза в съда. И щом като отстоявам тезата от 2010 година до тази година по две такива дела, значи съм убедена, че тези случаи е трябвало да влезнат в съда, да бъдат разгледани и тези хора трябва да носят някаква отговорност, та дори да е само административно наказателна", заяви прокурор Попова.

Припомняме, делото срещу 13-те имами започна на 6 октомври 2010 г. то е за проповядване на антидемократична идеология и религиозна омраза. Неговото приключване и до сега е много проблемно. След дни изтича давностният срок и то може да приключи служебно. По този начин могат да отпаднат и обвиненията срещу имамите в проповядване на радикализъм и религиозна омраза.

Съденият за радикализъм Ахмед Муса бил протестант преди да приеме исляма

Съденият за радикализъм Ахмед Муса бил протестант преди да приеме исляма

Искат експертиза и на членове на кралското семейство от Саудитска Арабия

На 7 декември 2017 г. основният обвиняем - Ахмед Муса, бе освободен от ареста. След като срещу Муса бяха повдигнати обвинения за проповядване на радикален ислям, религиозна омраза и идеите на "Ислямска държава" и след като имамът прекара 3 години в ареста, вчера неговият защитник представи бележка, че неговата гаранция е платена.

Гаранцията на Муса беше определена в размер на 7 500 лв. След като съдията по делото направи справка за платената гаранция, беше наредено белезниците на Муса да бъдат свалени и съдебната охрана да се отдръпне от подсъдимия. Парите за гаранцията на обвинения са били събрани в джамията в Пазарджик от близки и съидейници на Муса.