Президентът Румен Радев предлага България да се кандидатира за домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2028 г. Кампания за това се подема от президенството, където е проведена и първа среща по темата.

България има потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането игрите. Около тази позиция, освен Радев, са се обединили и експерти в сферата на зимните спортове. Смята се, че потенциална кандидатура на София да поеме домакинството Зимните игри би имала съществени преимущества пред други кандидати, поради природните условия, които предоставя планината Витоша.

На среща по темата са били поканени генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов, председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев, кметът на Община Чепеларе Боран Хаджиев, експерти по зимни спортове и изграждане на спортна инфраструктура, съобщават от пресцентъра на президентството.

На "Дондуков" 2 е присъствал и членът на комисия към Международния олимпийски комитет Весела Лечева, която беше служебен министър на младежта и спорта в служебното правителство Стефан Янев, но която и регистрира марката "3 март", когато усилено се говореше за евентуален политически проект около държавния глава Радев.

По време на срещата президентът е подчертал, че организацията на подобно международно спортно събитие освен имиджови, ще има и дългосрочни икономически и обществени ползи за страната ни, а модернизираната транспортна инфраструктура ще насърчи туризма и масовия спорт у нас.

На успех обаче може да се разчита само при своевременното модернизиране на спортната инфраструктура в съответствие с актуалните стандарти и процедури на Международния олимпийски комитет.

Президентът настоя за развитие на природен парк "Витоша" на среща с Терзиев

Президентът настоя за развитие на природен парк "Витоша" на среща с Терзиев

Столичният кмет увери Радев в амбицията си за повече прозрачност в работата на общината

Припомняме, че на първата среща с новия кмет на София Васил Терзиев, Румен Радев настоя за развитие на планината Витоша и призова за общи усилия от институциите, спортната общност и бизнеса за намирането на ясно решение за развитието на природен парк "Витоша" и улесняване на достъпа до него за отдих и спорт. Това би подобрило и възможностите на страната ни успешно да кандидатства за провеждането на международни състезания по зимни спортове, заяви още тогава Румен Радев.

Преди това държавният глава се застъпи и за изграждане на втори лифт в Банско - дългогодишен спор и в съдебна зала между инвеститори и природозащитници.

Румен Радев се зае да разчисти и ръждясалите лифтове на Витоша

Румен Радев се зае да разчисти и ръждясалите лифтове на Витоша

В средата на втория си мандат, но шест месеца преди местните избори