Русия не е заплаха за България. Това сочат данни от Експертен телефонен сондаж на социологическата агенция "Галъп интернешънъл".

В анкетата на "Галъп" са участвали 1 000 българи на възраст над 18 години. 85% от тях посочват, че Русия не е заплаха за сигурността на страната ни.

Екатерина Захариева убеждава: Русия не е заплаха за националната ни сигурност

Екатерина Захариева убеждава: Русия не е заплаха за националната ни сигурност

Докладът на правителството се интерпретирал погрешно

"Галъп" допълва, че на този въпрос хората отговарят почти автоматично. Това се дължало на специфичните исторически отношения между двете страни в миналото.

Според изводите от анкетата изучаването на българския език от нашите малцинства в други държави е важна тема. 83% от хората са посочили, че българите трябва да учат български език, независимо къде се намират.

От "Галъп" подчертават, че въпросът е бил зададен по повод законовите текстове, които ограничават изучаването на български в Украйна. Резултатите са категорични - властта трябва да обръща по-сериозно внимание на подобни проблеми.

България и Румъния в Шенген поиска Европейската комисия

България и Румъния в Шенген поиска Европейската комисия

Европейската комисия предложи мерки за съхраняване и укрепване на Шенгенското пространство

Данните сочат и че България все още не е готова да се присъедини към Шенгенското пространство. 62% от пълнолетните българи са посочили, че към момента страната ни не е готова за членство в Шенген. 31% са заявили, че подкрепят присъединяването ни към Шенгенското пространство, а 7% са заявили, че нямат обективна преценка по въпроса. "Галъп" обяснява този резултат на инерцията на скептицизма у нас.

Снимка 315636

Източник: "Галъп интернешънъл"

ЕП решава за Шенген

ЕП решава за Шенген

България и Румъния незабавно да бъдат приети в Шенген.

46% от българите, навършили 18-годишна възраст, твърдят, че референдумите за отделяне на територии и обособяването на нови държави са по-скоро обезпокояващи. Такъв е и процентът от анкетираните българи, които са подкрепили провеждането на референдуми за отделянето на нови държави, като тези в Шотландия и Каталуния, например.

Близо 900 ранени при сблъсъците по време на референдума в Каталуния

Близо 900 ранени при сблъсъците по време на референдума в Каталуния

Четирима души са ранени сериозно

Данните сочат още, че 50% от анкетираните са на мнение, че резултатите от президентските избори в Германия са обнадеждаващи.

Снимка 315637

Източник: "Галъп интернешънъл"

Оказва се, че почти една трета от пълнолетните българи твърди, че изпитва притеснения от отвличане - лично, или по отношение на близки и роднини. Това прави близо около милион и осемстотин хиляди души, които се притесняват от отвличане у нас.

"Галъп" коментират, че въпросът е бил провокативен. Въпреки това той сигнализирал за обществената тревожност по отношение на реда и личната неприкосновеност. Притесненията нараствали с възрастта на анкетираните.

7% от инвестициите в България са от туризъм

7% от инвестициите в България са от туризъм

Министерството на туризма създава инвестиционна карта

61% от анкетираните смятат, че туристическият сезон у нас е бил успешен. Според 24 на сто сезонът не е бил добър, а 15% не могат да отговорят на въпроса.

42% от пълнолетните българи посочват, че министъра на туризма Николина Ангелкова върши добра работа, а 32% са на мнението, че работата на Ангелкова не е успешна. 26% от запитаните са се затруднили да отговорят на въпроса.