От КНСБ са притеснени още, че служителите на БАБХ са обругавани, работят под стрес. Василева е възмутена, че ветеринарните лекари изпълнявали дейността на дезинфектори. 800 души са съкратени през годините от БАБХ. В агенцията работят малко ветеринари.

Димитров иска увеличение на заплатите от 1 януари с 15%. Надяваме се да няма уволнения, сподели той.

Стартовата заплата там е 700 лева. До 1000 лева стига заплатата на ветеринарния лекар в БАБХ. КНСБ иска стартовата заплата да е 1200 лева. В борбата трябвало да се включат и частно практикуващите ветеринари.

Около 70 свободни щатни бройки има с БАБХ, но кандидати няма.

Собственици на прасета готвят протести

Собственици на прасета готвят протести

В Сливен, Разград и Пазарджик

КСНБ вижда проблем с африканската чума за 20 000 заети работещи в свинекомплексите. Според лидера Пламен Димитров позитивно е, че те са осигурени лица и дори да бъдат закрити свинекомплексите ще могат да стигнат до Бюрото по труда.

От КНСБ са притеснени какво се случва със стопаните в малките стопанства, които не са осигурени. Синдикатът обаче ще иска гаранции, че фермите ще бъдат възстановени.

Светла Василева от синдиката в земеделието е притеснена за социалните измерения на пандемията. КНСБ иска обезщетение и за неосигурените стопани. Позитивното е, че стопаните в заразените стопанства искали да запазят работните места.

Румен Радев: Чумата и кризата са по цяла България
Обновена

Румен Радев: Чумата и кризата са по цяла България

Президентът свика среща на отговорните министри

Вчера при президента Румен Радев се събраха всички отговорни министри, шефове на агенции и служби. Държавният глава обсъди с тях мерките срещу АЧС и начините за справяне със заразата, която се превръща вече в криза.

Вицепремиерът Томислав Дончев предупреди всички кметове на населени места, че мерките трябва да се спазват. Той посочи, че властите не срещат подкрепа на много места и се разпространява невярна информация, както и се отрича изобщо съществуването на вирус на свинска чума по свинете.

Прасета вкъщи и в спални да не се крият, отсече Томислав Дончев

Прасета вкъщи и в спални да не се крият, отсече Томислав Дончев

Най-страшно ще бъде, ако епидемията от АЧС я съчетаем с епидемия от политическа глупост

Пробите за Африканска чума по свинете във фермата в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново, се оказаха положителни.Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първа за областта. 

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас.

На 30 юли първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две отстреляни в Пловдивско диви прасета.

БАБХ се оплаква, че ловците не помагат в борбата с чумата по прасетата

БАБХ се оплаква, че ловците не помагат в борбата с чумата по прасетата

От миналото лято до сега има 35 случая на заболели диви прасета