Дискусиите, които от 10-тина дни се водят за учебниците по история за 10-ти клас, не носят със себе си градивност. Това коментира за news.bg проф. Нина Дюлгерова. Поводът е пресконференцията на тема: "Историята - политически инструмент на властта".

Според нея дискусиите не са ползотворни, тъй като в момента все още не съществува текстът на въпросните уроци, които трябва да обяснят на десетокласниците що е комунизъм, репресивен апарат, диктатура на пролетариата и трудови лагери като този в Скравена, например.

Историята след 1944 година не е семейни разкази и има място в учебниците

Историята след 1944 година не е семейни разкази и има място в учебниците

Младежите трябва да знаят обективните факти според доц. Даниел Вачков

В опитите непрофесионални историци да коментират темата проф. Дюлгерова заподозря поръчковост и финансови интереси. "В момента се спори за програмата в 10-ти клас. Уроците не са написани, заглавията са много обективни, неутрални и те не предполагат този спор и тази яростна дискусия. Макар че дискусията не е от страна на професионалистите", коментира тя. Според нея сега историците са поставени в ситуация на обяснителен режим. По думите й тези, които са излезли на дискусия са легитимирали некомпетентността.

"Това са поръчкови задачи, които имат своите финансови измерения", настоя проф. Дюлгерова. По думите й балансът в учебниците по история е поставен пред предизвикателство. Спорните теми, свързани с комунизма, били написани учебника за 7-ми клас. "Този учебник е написан и в края на март ще има своето обществено обсъждане", коментира още тя.

"Тези, които в момента са много активни в съмнителната реставрация на това, което е било през втората половина на 20-ти век, са може би тези, които много искат да бъдат участници в бъдещето написване на уроците", каза Дюлгерова.

БСП скочи на учебните програми по история

БСП скочи на учебните програми по история

Сред историците, съставителката на учебната програма по предмета, не е позната

Според Дюлгерова в последните две-три години няма скандали с учебниците. "Отново излязоха познати лица от преди две десетилетия, които нямат доказана историческа експертиза и нямат доказан професионализъм по темите, които се опитват да коментират. Да не говорим, че една част от тях са далеч от историята като наука и професия и се получава парадоксът - професионалистите да влизат в обяснителен режим, с тези които пак стъпили върху гребена на морала - с висока степен на агресивна некомпетентност се опитват отново да върнат в ежедневието проблеми, които са извън актуалността на времето", коментира още историкът. Според проф. Дюлгерова спор между професионалистите няма.

Пишèте учебници. Не пренаписвайте историята

Пишèте учебници. Не пренаписвайте историята

Никой до днес не пожела да прочете докрай и безпристрастно трудните страници на най-новата българска история. И да ги затвори. Защото винаги е удобно да имаш някой и друг скелет в гардероба