Бум на бракоразводните дела по време на извънредното положение у нас.

Общо 178 дела са били заведени по взаимно съгласие, а 260 - по вина на една от страните. Пандемията направи възможни и онлайн разделите, съобщава Bulgaria ON AIR.

Според адвокат Сокол Недков разводите чрез видеоконферентна връзка в Скайп са крачка напред в дългоочакваното електронно правосъдие.

Той подчерта, че Софийският районен съд е една от най-натоварените институции в страната. По негови думи, ако делата за развод се случват по взаимно съгласие, няма пречка браковете да продължат да се разтрогват онлайн.

Според адвоката бракоразводните дела по интернет носят несъмнени плюсове.

"Страните няма да е нужно да се срещнат, изключва се емоционалният момент. От друга страна, някой може да е в чужбина и да не може да присъства. Делата в България се точат с години, поради невъзможност на някоя от страните да присъства", коментира той.

Недков призна, че онлайн делата все пак крият и рискове. По негови думи тази възможност не бива да се абсолютизира, защото може да компрометира волята на човек.

Според него би било притеснително, ако се въведе такава възможност за всички граждански дела. Ще има случаи, в които няма да е подходящо - дела за родителски права, когато ще трябва да се изслушва дете и неговата воля, поясни адвокатът.

Онлайн разводите ще бъдат възможни още месец, докато важи Законът за извънредната епидемична обстановка у нас.