Неделчо Чепаринов, председател на СКШ "Асеновец 2006" и баща на Иван Чепаринов, се опитва да блокира вписването на новото ръководство на Българската федерация по шахмат 2022 (БФШ). За това сигнализира Божидар Пелов - изпълнителен директор на единствената лицензирана шахматна федерация у нас.

Чепаринов е внесъл жалба в Софийски градски съд срещу вписването на ръководството на БФШ 2022.

В разпространена до медиите позиция той посочва, че асеновградският клуб е сред трите, които на 3 октомври т.г. учредиха сдружението Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ). По думите му то няма лиценз от Министерството на младежта и спорта. Преди седмица обаче организацията е получила международно признание от ФИДЕ.

"Същото това сдружение на нарочна пресконференция ни прикани към обединение в името на шахмата в България. Очевидно призивът е бил напълно фалшив и преследва съвсем други интереси", подчертава Пелов.

Той припомня, че новото ръководство на БФШ 2022 е било легитимно избрано на Общо изборно събрание на 13 декември тази година в Плевен.

"Промяната бе продиктувана от подадената колективна оставка от Управителния съвет. На това събрание единодушно бе избрано ново ръководство", допълва изпълнителният директор.

Той определя като "фрапиращ" фактът, че бащата е председател на клуб, а синът Чепаринов е картотекиран състезател на БФШ 2022. Двамата, заедно с Антоанета Стефанова, картотекирана в същия клуб, но почетен председател на Българска спортна федерация по шахмат.

"Сега те правят опит да бламират волята на клубовете и на над 1100 картотекирани състезатели", казва Божидар Пелов.

От БФШ 22 заявяват, че жалбата срещу промените няма да доведе до желания от Чепаринови и Стефанова ефект. Досегашният председател на УС на БФШ 2022 Васил Антонов, при спазване на законодателството и с оглед оставката си, е делегирал на доц. Венета Петкова всички правомощия за управление и представителство на федерацията.

Настоящата позиция е в съответствие с декларираните от доц. Петкова принципи на прозрачност, морал и почтеност, се посочва още в прессъобщението. "БФШ 2022 ще поддържа линията на градивност, единство и защита интересите и волята на клубовете", уверяват от Централата.

СГС: Поне 684 540 лв. са отклонени от Българска федерация по шахмат

СГС: Поне 684 540 лв. са отклонени от Българска федерация по шахмат

Сега лиценз има "Българска федерация по шахмат 1928"