БозаНищо безсмислено и безполезно не може да бъде вече понятието “голяма боза”. Или поне след като по магазините се появи новата българска напитка с традиционния вкус на бозата, която обаче се прави от овес и действа оздравително.

Лечебната боза ще предпазва от проблеми със сърцето и стомаха, тъй като съчетава здравословните ефекти на киселото мляко и овесените храни.

Засега тя си няма търговско име, но пък се знае нейният създател -Величка Гочева. Фондацията на името на основателя на българската микробиология академик Стефан Ангелов тази година я отличи нея за най-добра научна публикация на млад микробиолог под 35 годишна възраст. А тя е само на 27.

Величка ГочеваПреди три години пред нея е поставена малка, но достатъчна за докторант, научна задача. Трябвало да се изучи бозата като хранителен продукт. Да се изследват изходните материали в нея и да се установят бацилите, които предизвикват ферментацията.

Дотогава никой не e работил върху бозата. – просто сме си я пиели. В лабораторни условия учените установили, че в момента качеството на масово произвежданата у нас боза е много ниско. Нещо повече, никой не знае какво има в нея.

В миналото я правели от просо, но сега масово се използва пшеница. Вари се при непрекъснато разбъркване, прецежда се, бутилира се и се оставя безконтролно да ферментира. Докато вкисне и стане негодна за пиене.

Работим върху нов продукт, в който използваме вместо пшеница овес, заяви младият учен в интервю за Център "Демокрит". Знаем какво е значението на овеса за здравето на човека. Подобрява се храносмилането, отстраняват се много стомашно-чревни проблеми. Важни са хранителните влакнини на овеса. Това е грубата, кафеникава обвивка на зърното, която намалява нивото на холестерола в кръвта с 25 – 30 процента.

Направихме сериозна селекция на микроорганизми, избрахме не случайни щамове от млечнокисели бактерии и придадохме на бозата свойства, характерни за профилактичното и оздравително значение на пробиотиците. Тези щамове привнасяме като закваска на нашия продукт, като същевременно постигаме характерния приятен сладко-кисел вкус на бозата, с който сме свикнали. Така получаваме качествен продукт за пазара.

Нашата боза има положително влияние върху здравето на човека, такова, каквото оказват лактобацилите при киселото мляко. А като добавим към това хранителните и оздравителни качества на овесените влакнини, получаваме продукт, съчетаващ доказаното благотворно въздействие върху хората.

Много хора не могат да консумират мляко поради трудното му усвояване при някои заболявания. В случая тази нова боза е пълноценната алтернатива.