googleКомпанията Google ще плати 500 милиона долара на американското министерство на правосъдието, твърди pcceni.bg, като цитира публикация на изданието The Wall Street Journal. Сумата вероятно е част от споразумение по течащо в момента дело срещу гиганта.

То е резултат от дейността фармацевтични компании в Северна Америка, които са продавали нелегално медикаменти, изискващи лекарско предписание. Те са промотирали продуктите си в различните рекламни мрежи на Google.

Американското министерство на правосъдието в момента разследва дали търсачката е знаела, че въпросните компании нарушават законите на САЩ. Явно Google предпочита да не рискува с някоя много по-сериозна глоба, поради което се готви да сключи споразумение, коментират от pcceni.bg

Все пак, в момента няма потвърждение нито от търсачката, нито от министерството на правосъдието за това дело. The Wall Street Journal базира своята статия както на източници от държавната администрация на САЩ, така и на документ за заделени 500 милиона долара от страна на Google.

Освен това, изданието припомня, че преди няколко месеца търсачката завежда дело срещу онлайн

ацефтични компании за нарушаване на рекламните им условия.