Решението на здравния министър и на правителството за въвеждането на "зеления сертификат" и мерките са изключително добри. Това заяви директорът на Института по оценки и анализи на туризма доц. Румен Драганов в ефира на Bulgaria ON AIR на Bulgaria ON AIR. Той очаква двойно по-силен зимен сезон.

"Той е изключителен полезен за туризма, тъй като е четим. Авиокомпаниите не признават "зелен сертификат" и искат PCR тест. Императивът е, че трябва да спасим България, Европа и света от пандемията. И това, което трябва да направим, е да ограничим максимално разпространението на вируса и да намалим смъртността", каза той.  Ние, хотелиерите, искахме "зеления сертификат" във варианта, който обявиха днес - той ще се получава още след първата доза от ваксината", подчерта още директорът.

Стефан Янев застана зад Кацаров за зеления сертификат

Стефан Янев застана зад Кацаров за зеления сертификат

Намираме се в тежка пандемична ситуация и това не е спекулация

"Ние сме в състояние на локдаун, при което е разрешено да работиш, ако си ваксиниран, ако имаш отрицателен PCR, отрицателен антигенен тест или сертификат, че си преболедувал Ковид-19. Всеки, който не отговаря на тези изисквания, да бъде така добър да си остане вкъщи. Искаме бизнесът да работи", посочи Румен Драганов.

Няма обаче статистика каква част от хората в туризма са ваксинирани.

"Имаме удвояване и утрояване на хората, които искат да се имунизират след решението на правителството. Всеки интелигентен човек има "зелен сертификат" и знае как да си го изкара", твърди той.

МЗ: 4 дни гратис без глоби и сертификат и след първата доза

МЗ: 4 дни гратис без глоби и сертификат и след първата доза

МЗ смята да активира и механизма за подпомагане като член на ЕС

Това, което предприемаме като временна мярка е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани и стабилността на здравната система, защото алтернативата е да затворим държавата. Това заяви премиерът Стефан Янев на брифинг в Министерски съвет, на който защити решенията взети от Министерство на здравеопазването и здравния министър Стойчо Кацаров.

По горещата тема от два дни - въвеждането на зеления сертификат - служебният премиер призна обаче грешка - твърде кратките срокове, в които са го въвели, и неподготвянето информативно на обществото за тази мярка.