Когато се говори за морал, е добре да се вземат всички обстоятелства, а не йезуитски да се подбират тези, които ни харесват. Това заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация по повод отказа на здравния министър Костадин Ангелов да промени заповедта си, така че ресторантите в хотелите да работят на Нова година до 00.30 часа.

По повод изказването на министъра за морала и формата на мерките те припомнят, че формално хотелите не са били затворени до 21 декември, но реално не са можели да работят, тъй като работата на заведенията за хранене в тях е била забранена. Половинчатата ви мярка бе и незаконна, защото според Закона за туризма хотелите намат право до работят без действащ ресторант, подчертават от бранша.

Те допълват, че формално и сега заведенията в хотелите са отворени, но реално никой не иска да плати, за да празнува с вечерен час, а работата с рестрикции не е пълноценна.

Ангелов против ресторантите в хотелите да работят след полунощ на Нова година

Ангелов против ресторантите в хотелите да работят след полунощ на Нова година

За министъра подобна мярка ще е некоректна към мнозинството от българите

Формално вирусът няма работно време и е също толкова опасен в 22.00 часа, както и в 00.30 часа, подчертават още от БХРА.

Те посочват, че с постоянно променящи се мерки, липса на сигурност и предвидимост не е била осигурена безопасността на българите през последните 9 месеца. Управляващите обаче са успели да съсипят туризма - ключов сектор за българската икономика.

"Ако говорим за морал и сте наистина загрижени за здравето на хората, защо допуснахте половинчати мерки? Защо не затворихте на мига всички бизнеси, включително хотели, магазини за нехранителни стоки и търговски обекти, които не продават стоки от първа необходимост или лекарства?", недоумяват от Асоциацията.

Те настояват да бъде затворено всичко, ако е въпрос на морал, но да им бъдат платени 20% от оборота за декември и януари, както и 80% от възнагражденията на нашите служители.

Наздравица за Нова година, но без хоро, иска Николова от щаба

Наздравица за Нова година, но без хоро, иска Николова от щаба

Решението ще се вземе от здравните власти

"Ние, работещия бизнес всъщност плащаме заплатите на министрите и политиците с данъците и осигуровките, които внасяме в бюджета. Не бива да забравяте, че не ние сме ваши подчинени, а вие сте наши служители. Отказваме повече да ви плащаме и заплатата, и сметката", категорични са от БХРА.

Припомняме, че по-рано днес вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова настоя заповедта на здравния министър от 18 декември да бъде редактирана, така че ресторантите в хотелите да работят на Нова година до 00.30 часа.

Предложението на министъра на туризма разедини обществото. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация приветства идеята, заявявайки, че така ще се намали рискът от "тайни" партита, при които не се упражнява контрол върху спазване на мерките.

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България обаче се обявиха против подобно решение с мотива, че това е дискриминация и "недопустим двоен стандарт" спрямо заведенията извън хотелите.

Хотелиерите приветстват идеята ресторантите да работят след полунощ на Нова година

Хотелиерите приветстват идеята ресторантите да работят след полунощ на Нова година

Така щял да се намали рискът от тайни партита в стаите