Разпространението на коронавирусът тревожи все повече французите. Проучване на Elabe, проведено за френската телевизия BFMTV, разкрива, че повече от 8 от 10 са "притеснени" заради заразата.

Това показвало, че огромно мнозинство от французите се придържат към строгите ограничителни мерки, въведени от изпълнителната власт и обявени в понеделник от Еманюел Макрон.

Загрижеността на французите рязко се увеличава, тъй като епидемията от коронавирус продължава да се разпространява във Франция.

В деня след речта на Еманюел Макрон, 81% от французите заявяват, че се притесняват от епидемията, което е увеличение с 20 пункта в сравнение с последната анкета от 12 и 13 март. 30% от запитаните дори признават, че са "много притеснени", което е 13 пункта в сравнение с края на миналата седмица.

В проучването участват хора от различни възрастови групи, като броят на тези, които казват, че са "притеснени" , достига или надвишава 80%, с изключение на най-младите французи, които се оказват най-малко засегнати. Всъщност само 68% от 18-24 годишните признават, че са притеснени. Следователно тази загриженост се изразява в различни аспекти от ежедневието.

81% от тях казват, че се притесняват от използването на обществен транспорт, което е 19 пункта в сравнение с 12 и 13 март. 77% от тях се притесняват от посещение на възрастни хора, 72% са разтревожени от излизането през уикендите или празниците, 61% от ходенето за пазаруване.

98% мият редовно ръцете си, 89% кашлят или кихат в лакътя или носна кърпа. Въпреки това, 30% от французите продължават да се целуват, а 26% все още се ръкуват с роднини или познати.

Изправени пред подобна криза, мерките за ограничаване и помощ, обявени в понеделник от държавния глава, са консенсус. 93% от анкетираните възприемат задържане поне 15 дни с благоприятно око. 84% твърдят, че подкрепят разполагането на 100 000 служители на реда, които да следят за спазването на тези правила, и евентуално да санкционират неспазването им с глоба в размер на 135 евро.

Затварянето на границите на Шенгенското пространство е 94%, подкрепено от французите, а мобилизирането на армията в района на Гранд Ест за отпушване на болници на 96%.

Мерките за икономическа подкрепа като помощ за предприятия под формата на отсрочка на данъчни и социални такси, гаранции за заем или спиране на наеми и фактури за бизнеса също са единодушни сред французите. 97% от анкетираните ги приветстват.

93% от французите подкрепят спирането на всички текущи правителствени реформи, включително противоречивата пенсионна реформа. По-голямата част от французите (95%) одобряват отлагането на втория тур на общински избори, първоначално насрочен за неделя, 22 март, следващия юни.

Но въпреки съобщенията и мерките, предприети през последните дни, 57% от анектираните смятат, че Франция не е готова да се изправи срещу разпространението на вируса. В допълнение, критиките относно провеждането на общинските избори: 76% от французите смятат, че изпълнителната власт е сгрешила в провеждането им, въпреки риска за здравето, свързан с коронавируса.

Миналата седмица обаче проучването разкрива, че 58% от французите одобряват провеждането на общинските избори.