Кораби от второто постоянно подразделение на НАТО (SNMG2) в Черно море проведоха съвместни учения с бреговата охрана на Грузия, съобщи изданието "Новости-Грузия". От страна на НАТО имаше и българско участие.

В маневрите участва патрулният катер на грузинската гранична полиция "Сухуми", както и пет кораба на Алианса: испанският корвет Rayo, турският кораб Edincik, базовият миночистач на българските военноморски сили Shkval, румънският Lt. Lupu Dinescu и италианският Viareggio.

Целта на ученията е повишаване на съвместимостта на морските подразделения на Грузия с тези на НАТО.

Столтенберг: Трансатлантическото единство е по-важно от когато и да било

Столтенберг: Трансатлантическото единство е по-важно от когато и да било

Русия няма думата за членството на Украйна и Грузия…

От министерството на вътрешните работи на Грузия посочват, че военноморските сили на НАТО редовно посещават грузинските пристанища, което е "един от осезаемите резултати от сътрудничеството" на страната със  Северноатлантическия алианс, насочено към укрепване на сигурността в Черно море.

В края на юни в Черно море започнаха международните военни учения Sea Breeze-2021 - най-мащабните за последните 20 години. В тях взеха участие 32 бойни кораба, 40 самолета и 5000 военни от 17 страни-членки на НАТО, както и от партньори на Алианса.

Максим Шаповаленко: Черно море е арена на открита конфронтация, всичко е възможно
Обновена

Максим Шаповаленко: Черно море е арена на открита конфронтация, всичко е възможно

Руският анализатор определи като прецедент предупредитената стрелба от руските сили