Президентът на САЩ Джо Байдън коментира в петък, че нито китайският президент Си Дзинпин, нито руският Владимир Путин вярват в демокрацията.

Изнасяйки реч в Щатския университет на Южна Каролина, Байдън отбеляза, че и двамата лидери са "много директни" в описването на демокрацията като "твърде сложна" за 21-ви век по време на двустранните им разговори.

"Ако ги попитат, ще кажат - "Ето защо автокрациите трябва да управляват", допълва Байдън, след критики към предшественик Доналд Тръмп, че застрашава на демокрацията в САЩ.

Байдън говори за смъртоносните бунтове в Капитолия на 6 януари и митинга на супремасистите Unite the Right в Шарлотсвил, Вирджиния, през 2017 г.

Той каза, че други държавни глави са го питали: "Ще се оправи ли Америка" след бунта.

"Ами демокрацията в Америка? Мислили ли сте някога, че ще ви зададе този въпрос друг лидер?". Той отправи директна критика към скандалните коментари на Тръмп след смъртоносния митинг във Вирджиния през 2017 г., че в Шарлотсвил има добри хора от "двете страни".

"По дяволите, добри хора, те са расисти, те са фашисти. И хора, това бе преди четири години. Никога не съм мислил, че ще видя такова нещо в кариерата си."

Байдън: демокрацията се сблъсква с устойчиви и тревожни предизвикателства по целия свят

Байдън: демокрацията се сблъсква с устойчиви и тревожни предизвикателства по целия свят

Демокрацията се нуждаела от защитници