Американският президент Доналд Тръмп се е пошегувал, когато е казал, че обича" Уикилийкс". Това заяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс в отговор на журналистически въпрос относно противоречивите изявления на държавния глава. 

Припомняме, че малко след като създателят на сайта Джулиан Асандж бе арстуван в еквадорското посолство в Лондон, Тръмп коментира, че не знае нищо по темата и тя не го вълнува.

Медиите обаче веднага припомниха предизборни изявления на държавния глава от 2016 година, които показват тотално разминаване с днешната му позиция.

Тогава кандидатът на републиканците не само хвали разкритията на сайта, но и заявява нееднократно, че "обича да чете "Уикилийкс".

През 2017 година, вече като президент Тръмп заявява, че не подкрепя, но и няма да се противопостави на арест на Асандж.

Тръмп не знаел нищо за Асандж и "Уикилийкс"

Тръмп не знаел нищо за Асандж и "Уикилийкс"

Въпреки че по време на предизборната си кампания хвали сайта и разкритията му

Основателят на WikiLeaks беше арестуван заради нарушаване на условията на гаранцията и искане за екстрадиция от страна на САЩ. Арестът беше извършен, след като Еквадор прекрати убежището, което му предоставяше, изтъквайки като причина многократните му нарушения по време на престоя му в посолството, намесвайки се в политиката на партньорите на Еквадор.

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, обвинявайки го в заговор с Челси Манинг за проникване в компютри и кражба на класифицирана информация.

Той може да лежи до 5 години в затвор в САЩ, ако бъде признат за виновен.

Преди това обаче Швеция може да поиска делото за изнасилване срещу него да бъде възобновено.