Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е предложил на пенсиониран генерал да поеме един от най-влиятелните постове в Белия дом - съветник по националната сигурност.

Това съобщава авторитетното американско издание "Вашингтон пост".

Тони Блеър няма да е съветник на Доналд Тръмп

Тони Блеър няма да е съветник на Доналд Тръмп

Новият президент формира екип

Магнатът е предложил за поста генерал-лейтенант Майкъл Флин, който е свързан с разбиването на терористични и бунтовнически мрежи в Афганистан и Ирак по време на президентството на Джордж У. Буш.

Флин ще бъде отговорен да помогне на държавен глава, който няма никакъв опит в областта на националната сигурност, включително по сложни глобални въпроси като ДАЕШ ("Ислямска държава"), експанзията на Китай и увеличаващата се агресия на Русия, отбелязва изданието.

Тръмп е лидер, на когото мога да имам голямо доверие, спокоен Шиндзо Абе

Тръмп е лидер, на когото мога да имам голямо доверие, спокоен Шиндзо Абе

Двамата проведоха 90-минутен разговор в Ню Йорк

Изборът на Флин за поста беше потвърден в четвъртък вечерта от източник, близък до преходния екип на милиардера.

Флин е бивш ръководител на агенцията за военно разузнаване.

Той изненада бившите си колеги миналата година, когато пътува до Москва, за да се появи до руския президент Владимир Путин на събитие, излъчено по канал RT. Самият Флин призна, че му е било платено и защити изказването си, че не вижда разлика между телевизионни канали като RT и СиЕнЕн.

Генералът добави, че използвал посещението, за да призове руското правителство да се държи по-отговорно в международните отношения.

Доналд Тръмп оглежда Мит Ромни за държавен секретар

Доналд Тръмп оглежда Мит Ромни за държавен секретар

Двамата ще се срещнат в неделя

Бивши американски представители заявиха, че Флин, заснет да вечеря до Путин на снимки, публикувани от руски пропагандни медии, е използван като доказателство за подкрепа към автократичния лидер.

Майкъл Флин беше принуден да напусне поста на директор на военното разузнаване през 2014 година заради притеснения около стила му на управление - безкомпромисните му действия в борбата срещу радикалния ислям.