Обединеното кралство и Норвегия подписаха партньорство за сигурност за предотвратяване на атаки срещу подводна инфраструктура, включително газопроводи и кабели, пише "Политико".

Съгласно споразумението, обявено в четвъртък от министрите на отбраната на двете страни, Великобритания и Норвегия обещават да обменят разузнавателна информация, да противодействат на заплахите от мини и да подобрят способността си да откриват подводници от враждебни държави.

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс каза в четвъртък, че Русия има "намерението и способността" да саботира критична западна инфраструктура, но той отказа да обвини Москва за миналогодишните атаки срещу газопроводите "Северен поток" в Балтийско море.

Шведските следователи казаха миналия месец, че държавен играч най-вероятно е отговорен за взривовете, но че инцидентът остава "труден за разследване".

"Това, което знаем, е, че руснаците имат работна програма, те имат специфична военноморска програма, предназначена едновременно да разглежда и потенциално саботира или атакува критична национална инфраструктура, принадлежаща на техните противници", каза Уолъс на съвместна пресконференция с норвежкия си колега Бьорн Арилд грам.

Русия "има редица подводници и друго оборудване и шпионски кораби и всичко останало, специално предназначено за тази цел", добави Уолъс.

Великобритания ще изпрати първия си патрулиращ кораб, RFA Proteus, в Северно море през юли, с цел защита на вятърни паркове, кабели и газопроводи в норвежки и британски води, каза Уолъс.

Грам каза, че "саботажът на тръбопроводите "Северен поток" миналата година е конкретно напомняне за това какво е заложено на карта".

Уолъс също отказа да каже дали Обединеното кралство е видяло някакви доказателства в подкрепа на медийните съобщения, че Южна Африка е доставяла оръжия на Русия за използване във войната в Украйна. Но той потвърди, че украинската армия вече е използвала някои от далекобойните ракети Storm Shadow, дарени наскоро от Великобритания на Украйна.

Скандинавски медии: Руски военни кораби са видени близо до експлозиите на Северен поток дни преди това

Скандинавски медии: Руски военни кораби са видени близо до експлозиите на Северен поток дни преди това

Кремъл отхвърля твърденията