Три кораба на руските военноморски сили са били наблюдавани в Балтийско море в района на взривовете на газопровода "Северен поток" преди саботажа, който спря потоците на руски газ към Европа през септември миналата година, установи разследване на четири скандинавски телевизионни оператора, цитирани от Ройтерс.

Корабите на руския флот са били проследени с помощта на сателитни изображения и прихваната радиокомуникация от руския флот, съобщиха четирите електронни медии, датската DR, норвежката NRK, шведската SVT и финландската Yle.

Властите в Дания, Швеция и Германия заявиха, че експлозиите, които разрушиха газопровода "Северен поток 1" и новоизградения газопровод "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия през Балтийско море, са били умишлени. Но те все още не са публикували никакви констатации от съответните си разследвания.

Скандинавските медии установиха, че през юни и септември миналата година руските кораби са отплавали от военноморските бази в Санкт Петербург и Калининград до района североизточно от датския остров Борнхолм, където са станали три от четирите експлозии.

Един от плавателните съдове, влекач на име СБ-123, способен да пуска мини-подводници, е бил разположен в района на 21 и 22 септември, установиха те.

Кремъл не очаква газът да потече отново през "Северен поток"

Кремъл не очаква газът да потече отново през "Северен поток"

Песков се въздържа от прекомерен оптимизъм

Отделно, датските въоръжени сили потвърдиха пред Ройтерс, че патрулен кораб е направил 26 снимки на руски подводен спасителен кораб, наречен СС-750, близо до мястото на взрива на Северен поток на 22 септември миналата година, само дни преди експлозиите.

Инцидентът се случи седем месеца след избухването на войната на Русия срещу Украйна. Кремъл отрече руските кораби да са замесени в саботажа и призова резултатите от разследванията да бъдат публикувани.

Москва, без да предостави доказателства, обвини за експлозиите Запада. Както САЩ, така и Украйна отрекоха да имат нещо общо с атаките, същото направи и Русия.

Всички руски кораби, проследени от четирите телевизионни оператора, са изключили своя AIS сигнал, автоматична система за проследяване, използвана на корабите, казаха те. Един от корабите в района е изследователският кораб на руския флот "Сибиряков", показват сателитни снимки.

Руски кораби забелязани дни преди експлозиите в "Северен поток"

Руски кораби забелязани дни преди експлозиите в "Северен поток"

Дания разполага със 112 снимки, но не дава достъп до тях

Западните страни, включително Германия, реагираха предпазливо на разследванията на взривовете, които поразиха руските газопроводи "Северен поток" миналата година, като заявиха, че според тях те са били умишлен акт, но отказаха да посочат кого смятат за отговорен.

В последните месеци се появиха няколко журналистически разследвания, които говорят за проукраинска следа, макар и без никакви доказателства за връзка към Киев.

През март пък американският разследващ журналист Сиймур Хърш заяви, че ЦРУ и германското разузнаване са били помолени да подготвят алтернативна версия за взривяването на газопровода "Северен поток 2".

Според друга статия на Хърш, публикувана на 8 февруари, експлозиви са били заложени под руските газопроводи "Северен поток" 1 и 2 от водолази на военноморските сили на САЩ с помощта на норвежки специалисти под прикритието на военното учение BALTOPS 22 през юни миналата година. Анонимен източник твърди, че американският президент лично е разрешил операцията след девет месеца дискусии с представители на администрацията, отговарящи за въпросите по сигурността. Хърш твърди, че Байдън от страх е отложил саботажа на газопроводите "Северен поток" от юни за септември 2022 г.

САЩ отрекоха твърденията на Хърш като напълно фалшиви и пълна измислица.

Западът допуска украинско и полско участие зад взривовете по "Северен поток"

Западът допуска украинско и полско участие зад взривовете по "Северен поток"

Подобни предположения се основават на първоначалните заключения на германската страна