Прекалено оптимистичните надежди за възобновяване на доставките на газ по "Северен поток" са неоснователни. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Първо, газопроводът е унищожен, ако говорим за "Северен поток 1". Към момента бих се въздържал от прекалено оптимистични заключения в това отношение. Много внимателно следим ситуацията", увери той.

Изказването му беше по повод информация, че германските застрахователи са възобновили застрахователното покритие на авариралия "Северен поток", което според експерти дава основание за надежди, че доставките могат да бъдат възобновени.

Русия запечатва газопроводите "Северен поток"

Русия запечатва газопроводите "Северен поток"

Не се предвижда ремонт и повторното им привеждане в експлоатация

Говорителят на Кремъл добави, че Русия "остава убедена, че е необходимо да се осигури прозрачно международно разследване на терористичните актове, довели до унищожаването на тази важна артерия, което включва всички заинтересовани страни".

Той подчерта, че става въпрос за част от тръбопроводната инфраструктура, която е изключително важна за енергийната сигурност на Европа.

Запитан дали Русия е готова да възобнови газовите доставки, преди да бъдат установени извършителите на атентата срещу газопровода, Песков отвърна, че това ще се случи, "когато има не само продавач, но и купувач".

Русия още мисли дали да ремонтира "Северен поток"

Русия още мисли дали да ремонтира "Северен поток"

Няма решение и дали да се изнася газ през непокътнатата част от "Северен поток 2"

Три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември. Първият от тях беше засечен на "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето. По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода. Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Съединените щати и НАТО нарекоха атаките срещу газопроводите от септември 2022 г. "акт на саботаж". От своя страна Москва обвини Запада и призова Съвета за сигурност на ООН да проведе независимо разследване. Нито една от страните не е предоставила доказателства за твърденията си.

Както Швеция, така и Дания, които проведоха разследване, заключиха, че четирите теча на "Северен поток" 1 и 2 са причинени от експлозии. Те обаче не уточниха кой може да е отговорен за аварията.

Русия ще иска обезщетение за взривовете по "Северен поток"

Русия ще иска обезщетение за взривовете по "Северен поток"

Москва настоява за открито международно разследване с нейно участие