Артилерийски дуел на танкови подразделения между Великобритания и Русия в случай на въоръжен конфликт, с голяма вероятност ще завърши не в полза на военните от Обединеното Кралство. До този извод са стигнали авторите на доклада, подготвен от комитета по въпросите на отбраната на Камарата на общините на британския парламент. Откъси от документа бяха публикувани в неделя, съобщиха ТАСС и други медии.

"Ако британската армия в близките няколко години трябва да се сражава с равен противник, под който се разбира Русия, в Източна Европа, нашите войници безусловно остават едни от най-добрите в света, но дълбоко обидно биха били принудени да излязат от боя, използвайки стара бронетехника. Много от машините са на над 30 години, те са с ниска механична надеждност, по огнева мощ губят значимо от съвременните артилерийски и ракетни системи и постоянно не полчават достатъчно поддръжка от въздуха", се казва в документа. Неговите автори стигат до извода, че подобно противостоене може да приключи "съвсем не в полза на британската армия".

Британия трябва да се готви за Русия, както САЩ се готви за Китай

Британия трябва да се готви за Русия, както САЩ се готви за Китай

Британската армия е напълно неподготвена за заплахите

По техни преценки сегашният британски парк на бронетехника не позволява на Обединеното Кралство да внесе "ефективно поражение" при сдържането на Русия от сухопътните сили на НАТО.

Комитетът заключи също, че ще отнеме поне четири години британската армия да модернизира или замени оборудването, което е в експлоатация на въоръжените сили на Кралството, преди поне едно танково подразделение да бъде на разположение за борба в съвременни условия.

Комитетът смята, че поради "бюрократични закъснения, невъзможност на командването да взема решение" и опити за въвеждане на непроверени технологии, модернизацията на британските бронирани сили е много забавена, докато руските въоръжени сили са били актуализирани и придобити съвременни технически средства.

Докладът ще бъде представен на 16 март.

Командващият британската армия предупреждава за Трета световна война

Командващият британската армия предупреждава за Трета световна война

Генерал Картър: Живеем в момент, когато светът е много несигурно и тревожно място