Европейската комисия обяви, че свиква извънредна среща за миграцията, след като вътрешният министър на Италия Матео Салвини намекна, че може да подаде оставка във връзка със спор със задържането на мигранти на кораб, пише "Политико".

Салвини, лидер на крайнодясната партия "Лига", влезе в спор с италианския президент Серджо Матарела относно дали на 117 мигранти, спасени в Средиземно море, трябва да им бъде позволено да слязат от кораба "Дичиоти", който през последните три дни е акостирал на пристанище в Сицилия.

Силовият министър твърди, че на мигрантите трябва да им бъде позволено да стъпят на италианска земя само ако други европейски страни се съгласят да споделят отговорността за тях. Матарела пък настоява да бъдат пуснати в Италия по хуманитарни причини. Държавният глава направи рядка интервенция в ежедневната политика за прекратяване на подобен спор през миналия месец, когато на 67 мигранти от "Дичиоти" им беше позволено да слязат след друга спасителна операция. Но Салвини предупреди, че няма да позволи на Матарела да се повтори.

"Или променете страната, или променете министъра", заплаши Салвини във видеопослание.

До момента е позволено само на 29 непридружени деца да напуснат кораба.

Спорът в Италия, който предизвика напрежение между коалиционните партньори "Лига" и Движение "Пет звезди", се отрази и на политическия конфликт в Европа заради миграцията.

На среща на върха през юни след среднощни преговори евролидерите съгласуваха редица мерки за справяне с миграцията, включително откриване на центрове за бежанци в и извън съюза. Но лидерите не успяха да договорят подробностите и чиновниците срещат затруднения при практическото прилагане на съгласуваните мерки.

Говорител на Европейската комисия коментира, че от неделя поддържат интензивни контакти с държавите по случая с "Дичиоти". Представителят добави, че продължават да работят за намиране на дългосрочно решение по въпроса за миграцията. Той съобщи, че Европейската комисия е поискала за петък неформална среща на "шерпи" - високопоставени представители на националните правителства, които координират политиката на ЕС.

Комисията поясни, че 12 страни членки се очаква да присъстват на срещата, но не разкри подробности. Дипломат от ЕС, пожелал анонимност, разкри, че Франция, Австрия, Германия, Италия, Испания, Португалия, Малта, Люксембург, Холандия, Гърция и Ирландия се очаква да присъстват на срещата.

Втори дипломат коментира, че декларацията от срещата през юни "беше продукт на недоспали лидери, които са направили всичко възможно, за да напуснат стаята, но няма консенсус по това, което имат предвид".