И Чехия обмисля да отмени някои ограничения, съобщава "Политико", позовавайки се на Чешката телевизия.

По-рано Австрия обяви, че от другата седмица започва постепенно отваряне на магазините.

Коронавирус: Чехия е най-засегнатата от бившите социалистически държави

Коронавирус: Чехия е най-засегнатата от бившите социалистически държави

Общо в страната има 3002 потвърдени случая и 24-ма починали, докато 25 души са се възстановили.

Чешката телевизия информира, че някои магазини в страната, които са затворени три седмици, може да отворят врати най-рано от четвъртък, ако се придържат към изпълнение на стриктни хигиенни правила.

Властите могат да отменят и други ограничения с налагането на система "умна карантина" в страната.

При тази система ще се използват данните от мобилните телефони и дебитните и кредитни карти на тези лица, които са с положителен резултат за коронавирус с цел откриване на хора, които може да са се заразили при контакт с носителя на коронавируса. Използването на данните ще зависи от съгласието на лицето.

В Чехия с призив "спасете" бирата

В Чехия с призив "спасете" бирата

Заради коронавируса властите затвориха ресторантите и бирариите, което води до риск от разваляне на наливната бира

Въпреки че здравното министерство съобщи тази сутрин, че още 10 души са починали от коронавирус, продължава да пада броят на заразените с вируса. Министерството обяви на сайта си, че 115 случая са потвърдени през последните 24 часа при 4710 проби - това представлява 2,45%. За сравнение от началото на здравната криза в Чехия този процент е 5,4 на сто, като се основава на 85 014 теста и общо 4591 потвърдени случая. Починалите се увеличиха до 72 души.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,13 млн. потвърдени случая, а починалите са повече от 63 000. Регистрирани са случаи в 207 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,28 млн. случая и над 70 000 починали в 183 държави, възстановили са се повече от 265 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".