Великобритания има нов човек за Brexit - и това е познато вече лице, предаде Politico. Дейвид Фрост, който ръководеше преговорите за търговското споразумение на Великобритания след Брекзит с ЕС, ще се присъедини към кабинета на премиера Борис Джонсън като министър, представител на Лондон в ключовия съвет за партньорство между Обединеното кралство и ЕС, са съобщили от "Даунинг Стрийт 10" в сряда.

Той също така ще замени министъра на кабинета Майкъл Гоув като председател на съвместната комисия, която контролира изпълнението на Споразумението за оттегляне през 2019 г. Фрост заяви в Twitter, че е изключителна чест за него да бъде назначен за министър, който да продължи отношенията ни с ЕС след Брекзит. "По този начин заставам на раменете на гиганти като Майкъл Гоув, които свършиха изключителна работа за тази страна в преговори с ЕС през последната година.", написа той. 

Младите британци по-притеснени от Брекзит, отколкото заразяване с COVID-19

Младите британци по-притеснени от Брекзит, отколкото заразяване с COVID-19

В анкетата са участвали 39 000 респонденти

Това бележи последното от поредица срещи за Фрост, който стана най-близкият съветник на Джонсън, когато той влезе в "Даунинг Стрийт". Миналият месец беше обявено, че Фрост ще оглави институционалните и стратегическите отношения на Великобритания с ЕС. В новата си министерска роля той ще работи и върху вътрешната реформа и регулиране, за да максимизира възможностите на Брекзит. Той ще играе допълнителна роля, координирайки търговската политика след Брекзит със страни извън ЕС.

Назначението беше приветствано бързо от евроскептиците сред консерваторите, а Дейвид Джоунс, заместник-председател на Европейската изследователска група, подкрепяща Брекзит, го определи като отличен ход. "Дейвид Фрост е изключителен преговарящ и със сигурност ще се грижи за интересите на Обединеното кралство както в съвместната комисия, така и в съвета за партньорство", каза той. Джоунс заяви, че назначението ще бъде много положително за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, защото Фрост вече познава пейзажа добре от дългите си преговори с Мишел Барние и говори техния език.

Експертите по търговията и Брекзит също прогнозираха, че този ход ще опрости организацията на отношенията на Великобритания с Брюксел след Брекзит и ще разреши някои въпроси, оставени без отговор след подписването на миналогодишната търговска сделка.

На Острова беснеят - Брекзит намалил износа за ЕС с 68%

На Острова беснеят - Брекзит намалил износа за ЕС с 68%

Правителството пренебрегнало призиви на превозвачите

Припомняме, че в началото на месеца, Великобритания поиска удължаване до 2023 г. на гратисния период за проверките, които ще се извършват при търговията между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство, за да смекчи въздействието на Брекзит върху провинцията.

Като част от споразумението за развода между Брюксел и Лондон, двете страни договориха тримесечен гратисен период за проверки на хранителни стоки, транспортирани от супермаркети и някои групи за търговия на едро от Великобритания в Северна Ирландия, за да се облекчи въздействието на новите правила след Брекзит.