Грубата злоупотреба на САЩ с долара ще доведе до неговото отслабване и замяната му с национални валути.

Това предупреди руският външен министър Сергей Лавров по време на пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Анкара, информират руски и турски медии.

Ердоган: Турция бойкотира електронни продукти от САЩ
Обновена

Ердоган: Турция бойкотира електронни продукти от САЩ

САЩ атакуват много държави икономически

Според Лавров ролята на щатския долар като световна резервна валута ще отслабне, тъй като много държави ще преминат към национални валути в търговията.

"Злоупотребата, грубата злоупотреба с ролята на американския долар като световна резервна валута ще доведе до отслабване на ролята му", изтъкна руският дипломат.

Все повече и повече държави, дори и тези, които не са засегнати от санкциите на САЩ, ще изоставят долара и ще разчитат на по-надеждни партньори по отношение използването на валутите, добави той.

Турската икономика потъва, дали Аллах ще чуе Ердоган?

Турската икономика потъва, дали Аллах ще чуе Ердоган?

Днешната криза напомня за тази от 2001 г…

По думите му санкциите на САЩ, включително и тези срещу Турция, подкопават всички принципи на световната търговия.

"Вече казах за тези санкции: те са незаконни, те подкопават всички принципи на световната търговия и принципите, одобрени с решения на ООН, според които едностранните икономически мерки са незаконни", добави той.

САЩ се опитват да ни забият нож в гърба, беснее Ердоган

САЩ се опитват да ни забият нож в гърба, беснее Ердоган

Ние трябва да се подготвим за още атаки

Сергей Лавров каза още, че от дълго време Москва преговаря с Анкара и други държави да търгуват с националните си валути.

От известно време Русия обсъжда възможността за използване на национални валути в двустранната търговия с Турция, Китай и Иран, съобщи той и предупреди, че дните на щатския долар са преброени.

Чавушоглу коментира от своя страна, че има объркване в администрацията на САЩ, никой не знае какво прави не само срещу Турция, но и като цяло има хаос в американското управление.

Двамата министри основно обсъдиха въпросите около Сирия.