Президентът на Филипините Родриго Дутерте няма да сътрудничи на разследването на Международния наказателен съд (ICC) във връзка с войната на неговата администрация срещу незаконните наркотици, съобщава ДПА.

Говорителят на президента Хари Роке заяви, че решението на бившия главен прокурор на ICC Фату Бенсуда за пълно разследване на войната с наркотрафикантите във Филипините е "юридически погрешно и политически мотивирано".

Роке заяви, че Филипините няма да сътрудничат, защото вече не са членове на ICC и добави, че правосъдната система на страната е в състояние да извършва самостоятелни разследвания.

Нямаме нужда от чужденци, които да разследват убийствата при нарковойната, тъй като системите във Филипините работят, подчерта той и като пример посочи присъдата на полицаи, замесени в убийството на 17-годишно момче през 2017 г.

Дутерте пое отговорност за убийствата по време на войната срещу дрогата

Дутерте пое отговорност за убийствата по време на войната срещу дрогата

Според полицията близо 6000 души са убити по време на войната

Роке заяви, че Международният наказателен съд не разполага с юрисдикция да проведе разследване, тъй като Филипините са се оттеглили от него през март 2017 г.

Бенсуда, която днес се оттегля от длъжността прокурор на ICC, заяви, че трибуналът може да разследва престъпления, извършени преди напускането на Филипините.

Предварителната проверка на ситуацията във Филипините показа "разумна основа да се смята, че е извършено престъпление срещу човечеството" в рамките на кампанията за борба с наркотиците, посочва тя в доклад на Съда.

Убийствата, за които се твърди, че са извършени от правителствените сили за сигурност, "изглежда са извършени съгласно официална държавна политика", се казва още в доклада.

По данни на ICC общият брой на цивилните, убити във войната с наркотиците между юли 2016 г. и март 2019 г., е между 12 000 и 30 000.

122 деца убити по време на войната срещу наркотиците във Филипините

122 деца убити по време на войната срещу наркотиците във Филипините

Вероятно повече от 122 деца са убити, тъй като родителите често са заплашвани