Президентът на Филипините Родриго Дутерте се пошегува с войниците, че могат безнаказано да изнасилват жени, пише "Гардиън".

Дутерте се опита да увери войниците, които могат да бъдат обвинени в извършване на престъпления по време на наложеното военно положение и се пошегува, че ако някой от тях изнасили три жени, той лично ще поеме отговорност.

Блокираха опита за импийчмънт на Дутерте

Блокираха опита за импийчмънт на Дутерте

Оплакването срещу Дутерте е отхвърлено от депутатите

Филипинският лидер е всеизвестен с подобни шокиращи коментари, макар и да твърди, че са просто шега.

Ако паднете, падам и аз. Но за това военно положение и за последствията от военното положение аз ще бъда отговорен, просто си свършете работата, ще се погрижа за останалото, увери той.

Бунт на ислямисти във Филипините, президентът въведе военно положение

Бунт на ислямисти във Филипините, президентът въведе военно положение

Те са се врекли във вярност на "Ислямска държава"

Сам ще се вкарам в затвора, пошегува се той, имайки предвид, ако някой войник наруши законите.

"Ако изнасилите три жени, ще призная, че аз съм го направил", продължи Дутерте по време на реч пред войници на остров Минданао, където във вторник той наложи военно положение, за да смаже терористите, свързани с ДАЕШ ("Ислямска държава").

Не за първи път президентът се шегува с изнасилване.

Той си навлече гнева на обществото през миналата година, когато припомни бунт в затвор през 1989 г., при който австралийски мисионер беше атакуван и затворниците се наредиха на опашка да я изнасилят. Тогава Дутерте обяви, че жертвата е била "красива" и като кмет на град Давао, където се случи бунтът, той е трябвало да бъде първи на опашката. По-късно президентът се извини и поясни, че не е имал за цел да обиди жените или жертвите на изнасилване.