Брюксел се готви да предприеме правни действия срещу Германия заради противоречиво решение на Конституционния съд на страната, разглеждано като оспорване на върховенството на правото на ЕС, според служител на ЕС, съобщава "Политико".

Този ход, ако бъде подписан от Европейската комисия в сряда, ще отбележи голяма ескалация в спор със съда в Карлсруе, основан върху законността на програмата на Европейската централна банка за изкупуване на облигации.

Конституционният съд на Германия реши през май 2020 г., че програмата на ЕЦБ ще бъде незаконна съгласно германското законодателство, освен ако централната банка не успее да докаже, че покупките са оправдани.

Това решение оспорва предишно решение на Съда на Европейския съюз. Всъщност германският съд оспори съдебното решение на ЕС, безпрецедентна правна стъпка, която породи опасения, че може да насърчи други страни също да избегнат правото на ЕС.

Бундесбанк се намеси, за да предостави обосновката на германското правителство и парламент за програмата за изкупуване на облигации, като приключи правния спор, последната стъпка показва, че Брюксел не смята случая за приключен.

Вземането на общ дълг от ЕС не трябва да се превръща в рутина, призова шефът на Бундесбанк

Вземането на общ дълг от ЕС не трябва да се превръща в рутина, призова шефът на Бундесбанк

Трябва да остане като изключение

Комисията планира официално да започне процедура за нарушение, мярка, която може да предприеме срещу държава членка на ЕС, ако счита, че тази държава е нарушила законодателството на ЕС. Тогава Германия ще има няколко месеца, за да отговори писмено.

Ако не успее да отговори на притесненията на Брюксел, изпълнителният орган на ЕС, ръководен от Урсула фон дер Лайен, бивш германски министър на отбраната, може да отведе страната пред Съда на Европейския съюз.

Германските депутати от ЕС бързо реагираха на новината. Маркус Фербер, евродепутат от Европейската народна партия, написа в туитър, че започването на процес за нарушение срещу Карлсруе ще бъде "трудно за разбиране".

Фербер постави под съмнение логиката на преследване на германското правителство, тъй като то е ответник по първоначалното съдебно дело.

Но евродепутатът от Зелената партия Свен Гиголд заяви, че този ход е необходим за правна яснота.

Описвайки го като стъпка към "защита на европейската правна общност", той заяви в изявление: "Производството за нарушение не е наказание за Германия, а служи за уреждане на спора между съдилищата".

Нашето послание към ЕЦБ е почти хомеопатично, отговори германски съд на критиката на ЕС

Нашето послание към ЕЦБ е почти хомеопатично, отговори германски съд на критиката на ЕС

Конституционният съд на Германия отговори на европейските интуиции