Руска ракета е ударила танкер, превозващ дизелово гориво, в Черно море. За това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на украинската агенция "Интерфакс".

Това е вторият път, в който танкерът "Милениал Спирит" (Millennial Spirit), плаващ под молдовски флаг, е поразен, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Той е ударен за първи път с ракета, изстреляна от военен кораб, дни след инвазията. Тогава Молдова съобщи, че корабът е с руски екипаж, като двама са били тежко ранени.

Украйна дава Русия на съд заради огромните екологични щети, причинени от войната

Украйна дава Русия на съд заради огромните екологични щети, причинени от войната

Киев ще настоява за обезщетение

По данни на Южното военно командване на Украйна, когато корабът е бил ударен през февруари, на борда му е имало повече от 500 тона дизел, като оттогава той плава без екипаж.

Вероятно останалата част от товара гори, се казва в изявление на украинските военни, които определиха плавателния съд като "екологична бомба със забавено действие".

Те упрекнаха руската блокада на украинските пристанища за обстоятелството, че в момента корабът плава без екипаж.

По данни на украинската армия танкерът е бил поразен от руска ракета въздух-земя Х-31.

Украйна твърди, че инвазията на Русия е довела до огромни екологични щети и планира да търси обезщетение в международните съдилища. Сред заплахите за околната среда вследствие на инвазията е и замърсяването на водните басейни.

Руските сили обстрелват Краматорск

Руските сили обстрелват Краматорск

Най-малко един човек е загинал